MUP: Unutrašnja kontrola povodom smrti brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić u skladu sa zakonom

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole u MUP-u, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D, osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

MUP napominje da policijski službenici, tokom navedenog postupka, postupaju u potpunosti u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Ukoliko bude ustanovljeno da je bilo zloupotreba i prekoračenja ovlašćenja prilikom postupanja prema preminulom D. D, dodaje MUP, Sektor unutrašnje kontrole pokrenuće odgovarajuće zakonske mere protiv onih koji su prekršili zakon i policijsku etiku, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.

„Naslovi koji su se pojavili u pojedinim tabloidima su tendenciozni i netačni i imaju za cilj vršenje pritiska na pripadnike MUP-a, koji svoj posao rade profesionalno i u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

Apelaciono javno tužilaštvo u Nišu ovlastilo je ranije Više javno tužilaštvo u tom gradu da preuzme radnje i mere radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je 7. aprila preminuo D. D. u Policijskoj stanici u Boru tokom zadržavanja.

D. D. je u policiji tada zadržan po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru zbog sumnje da je pomagao svom bratu D. D. da sakrije telo devojčice.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je po prispeću obdukcionog zapisnika Instituta za sudsku medicinu u Beogradu o njegovoj smrti, podnelo predlog za supstituciju nadležnosti u ovom postupku, a u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja.

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora.

Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još nije pronađeno.

(RTS)