MUP sazvao hitne sednice lokalnih štabova zbog povećanog broja požara – gotovo 1.500 za mesec dana

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kroz Sektor za vanredne situacije, naložilo je sazivanje hitnih sednica lokalnih štabova za vanredne situacije.

Na sednicama će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećani broj požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati.

Na sastancima će biti predložene i pokrenute mere sprovođenja i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković precizirao je da će mere podrazumevati obilazak svih naseljenih mesta i upozoravanje stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru.

Mileknović je naložio da se proveri ispravnost mehanizacije subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koja bi se mogla angažovati u slučaju potrebe na gašenju požara na otvorenom prostoru.

Zabeleženo šest puta više požara na otvorenom nego prošle godine

Od početka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 1.492 požara na otvorenom prostoru.

Reč je o velikom povećanju u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 226 požara na otvorenom, nalgasio je Milenković.

„Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih požara“, dodao je Milenković i podvukao da su svi požari zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca-spasilaca ugašeni.

Upozorava da se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i zahvataju velike površine, zbog čega predstavljaju realnu opasnost po nastanak veće materijalne štete na građevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po živote građana.

Milenković tvrdi je da je za gašenje ovih požara neophodno angažovanje velikog broja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

„Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila“, saopštava brojke Milenković.

Regulativne mere u Srbiji

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka stranih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i da je za to zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe sleduje kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

(RTS)


Ostavite komentar