Mičel: Zlodela OVK nad Srbima i Romima 1999. godine postala obrazac

Sandra Mičel, Amerikanka koja je radila u OEBS-u u vreme kada je šef te misije na KiM bio Vilijam Voker, rekla je da je Tači 1999. godine demantovao da tzv. OVK čini zločine nad Srbima i Romima, uz navode da to rade kriminalci koji zloupotrebljavaju uniformu te paravojne formacije.

Mičel, koja je svedočila tri dana rekla je, između ostalog, da je sa tačijem razgovarala u više navrata i tom prilikom mu skrenula pažnju da osobe u uniformama tzv. OVK napadaju, zlostavljaju i ubijaju Srbe i Rome, kao i da su se s takvim negiranjem odgovornosti zvaničnici OEBS-a susretali svaki put kada bi liderima tzv. OVK ukazivali na zlodela nad manjinama na KiM.

Kako je rekla, isti odgovor dobila je od Tačija i kada je u svom stanu zatekla dvojicu pripadnika tzv. OVK kako pregledaju njen kompjuter i to pre objavljivanja izveštaja OEBS o kršenju ljudskih prava na KiM.

Istakla je da je taj stan u kome je boravila iznajmila od Srba, kao i da je tzv. OVK imala nameru da ga zapleni, što je već radila sa imovinom drugih Srba, a i da je ona na kraju napustila taj stan.

Ona je drugog dana suđenja rekla i da je nakon povlačenja srpskih snaga sa KiM došlo do „osvete i odmazde“ nad Srbima, Romima i Albancima koji su bili označeni kao saveznici. Kako je rekla, osobe u crnim uniformama su hapsili, otimali, palili kuće, zastrašivali Srbe i Rome ne bi li ih primorali da odu.

Iako je, istakla je, od februara 1998. godine nestalo preko stotinu Srba, tačan broj je bilo teško utvrditi zbog negiranja tzv. OVK da hapsi Srbe. Dodala je da su lideri tzv. OVK, među kojima je bio i Tači, obećavali da će ispitati te navode, ali da nikada to nisu učinili.

Mičel je rekla i da je tzv. OVK imala generalštab, ali da po svojoj funkcionalnosti nije ličila na jugoslovensku vojsku, kao i da ne zna da li postoji zajednički jezik između centrale i operativne oblasti. Mičel se i ranije pojavljivala pred sudom u hagu, kao svedok na suđenjima Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragolubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.  

Bivši lideri tzv. OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se za ratne zločine na KiM, odnosno za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su na KiM u novembru 2020. godine i od tada se nalaze u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

(RTS)


Ostavite komentar