Lekarima osumnjičenim da su oštetili RFZO za skoro 78 miliona dinara određen pritvor

Svim okrivljenima je na teret stavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dok se Z. S. i O. Š. terete i za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Okrivljenoj M. J. na teret je stavljeno izvršenje produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a okrivljenima S. Z. i S. Z. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal ranije su saopštili da je reč o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. novembra 2018. do 22. jula 2021. godine, od kojih su jednu grupu činili lekari (njih četvoro) iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu farmaceuti (njih sedmoro) iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Sumnja se da je prva organizovana kriminalna grupa (lekari) propisivali recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara, odnosno bez znanja pacijenata.

Zatim kako se sumnja slali su te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe (farmaceutima), koji su recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani.

Na taj način su kako se sumnja protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara.

Prethodno je šest osumnjičenih koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio. 

(RTS)


Ostavite komentar