Jagodinac uhapšen zbog špijunaže, sumnja se da je pratio kretanje pripadnika Vojske Srbije i državnih organa

Kako saznaje Tanjug od izvora bliskih bezbednosnim strukturama, on je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu koju je na prostoru Srbije formirao D. R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i kosovske obaveštajne agencije.

Određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P. M., po nalogu D. R., bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije.

Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D. R., koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i kosovskoj obaveštajnoj agenciji, za šta su dobijali novčanu naknadu, a te podatke su ŠIŠ i kosovska obaveštajna agencija, osim za svoje obaveštajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

U januaru D. R. je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža.

On je sa mrežom svojih saradnika od 2022. godine, za Državnu informativnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan i tokom kriznih situacija na severu Kosova i Metohije za vreme protesta i barikada. 

Takođe, u više navrata je snimao i kretanje srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška. Nekoliko dana posle D. R., uhapšen je A. D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

(RTS)