Ispitivanjem veštaka nastavljeno suđenje za nadrilekarstvo

Veštak plastične i rekonstruktivne hirurgije Svetlana Vesanović navela je da je oštećena K. M. zadobila duboke opekotine drugog B i trećeg stepena po nosu.

Vesanovićeva je navela i da je oštećena ima nekrozu kože tamno braon boje na nosu, što je utvrdila putem fotografija.

Najpre je ispravila nekoliko grešaka koje je imala na svom nalazu, dok je advokat odbrane Irina Borović istakla da je medicinska dokumentacija nepotpuna i da sumnja u autenticnost foto dokumentacije koja je naknadno pristigla.

Borovićeva tvrdi da je nedopustivo da fotografije koje su dostavljale oštećene budu predmet veštačenja i da to bude ključno za veštačenje, zbog čega je stavila sudu predlog za izdvajanje fotografija koje su naknadno dostavljene.

Tokom današnjeg suđenja koje je trajalo četiri sata, stručni savetnik kojeg je angažovala odbrana nije stigao da postavlja pitanja veštaku.

Sledeće suđenje zakazano za 15. maj

Na sledećem suđenju, koje je zakazano za 15. maj, trebalo bi da se nastavi ispitivanje veštaka.

Optužnim predlogom optužene se terete da su počinile teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu na štetu 18 oštećenih pacijenata.

U saopštenju tužilaštva se precizira da se proširenim optužnim predlogom O. M. i J. T. terete da su od januara 2020. godine do 6. februara prošle godine salonu „Tayas“ izvodile hirurške procedure i to invanzivnom primenom sredstva „O2 No Needle Mesotherapy – Beauty machine – Skin energy Activation Instrument“, uz korišćenje injekcija lokalne anestezije “lidokain-hlorid“ koje je davala okrivljena O. M, a zbog čega je 18 pacijenata imalo teške telesne povrede.

Tužilaštvo je predložilo sudu da nakon održanog glavnog pretresa O. M. osudi na pet godina zatvora, a njenu pomoćnicu J. T. na kaznu zatvora od godinu i po dana.

Pre proširenja optuženja tužilaštvo je tražilo za O. M. tri godine zatvora, a za J. T. godinu dana.

One se takođe terete da su od 1. maja 2020. godine do 1. marta prošle godine u neregistrovanom „medicinsko-estetskom centru Tayas“ u Beogradu u ulici Driničkoj br. 08 neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog i trećeg stepena.

Istovremeno su koristile injekcije lokalne anestezije koje nisu odobrene („lidokain – hlorida“), koje su bile rizične po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije, a zbog nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje.

O. M. je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

(RTS)


Ostavite komentar