Dvojici osumnjičenih za poreske prevare i pranje novca određen pritvor

Sud je odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor (nanogicu) Saši B. i Nenadu K., potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

Miti K. pritvor je određen da ne bi ometao postupak uticanjem na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo, dok je Todoru N. pritvor određen zbog opasnosti od bekstva.

Istim rešenjem odbijen je predlog tužilaštva da se osumnjičenima Danijelu B. i Nikoli G. odredi pritvor.

U tužilaštvu su ranije saslušani Mita K., Danijel B., Saša B., Nenad K., Ivan D., Nikola G., Todor N., Marijeta S. i Živojin O., dok se traga za još četiri lica.

Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem, odnosno pravom da ne iznose odbranu u ovoj fazi krivičnog postupka.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela poreska prevara i pranje novca.

Sumnja se da su oni od januara do avgusta 2023. godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava, u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica, a na osnovu kojih im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV-a u ukupnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost.

Nakon toga osumnjičeni Mita K. je navedena novčana sredstva sa znanjem da potiču od kriminalne delatnosti, kako se sumnja, stavljao u legalne tokove, tako što je sa poslovnih računa privrednih društava kupovao razna materijalna dobra, izmirivao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima, koja su takođe pod njegovom kontrolom, dok je deo novca podignut u gotovini.

(RTS)


Ostavite komentar