Braća osumnjičena za trgovinu ljudima i posredovanju u vršenju prostitucije negirala krivicu

Osumnjičena braća U. P. (25) i M. P. (23) negirali su na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu navode da su sa još četovoro osumnjičenih izvršili krivična dela trgovina ljudima u saivršilaštvu i posredovanje u vršenju prostitucije.

Optuženi su na saslušanju negirali navode o sprovođenju istrage i izneli svoju odbranu, saopšteno je iz Tužilaštva.

Kako se navodi, oni su nakon višemesečnog skrivanja, uhapšeni, pre četiri dana, po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je potom doneo rešenje kojim su ostavljena na snazi rešenja Trećeg osnovnog suda u Beogradu od februara ove godine.

Njima je je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivična dela. 

Mediji prenose da je reč o braći Panić, koji su od ranije poznati policiji.

Trgovina ljudima i prostitucija

Za krivično delo trgovina ljudima zaprećena je kazna zatvora od tri do 12 godina, a za posredovanje u prostituciji kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.

Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzelo je predmet u februaru od Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Donelo je naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da su izvršili krivična dela u saizvršilaštvu – trgovina ljudima i posredovanje u vršenju prostitucije protiv U. P. i M. P., I. Z., V. S., S. L. i D. L.

Istraga protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima je počela po nalogu VJT, a Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima tužilaštvu dostavio izveštaj sa podacima koji ukazuju na postojanje sumnje da je izvršeno krivično delo prema jednoj oštećenoj.

Oštećena je dobila status posebno osetljivog svedoka i u Višem javnom tužilaštvu.

Po nalogu tužilaštva potom uhapšen osumnjičeni V. S. kojem je određen pritvor.

I.Z. je takođe u pritvoru, D.L. je u kućnom pritvoru, dok se S.L. brani sa slobode.

Vrbovanje u cilju prostitucije

Osumnjičeni su, dovođenjem u zabludu, oštećenu vrbovali u cilju vršenja prostitucije i seksualne eksploatacije.

Osumnjičeni su u tom cilju oglasili na internet stranici „Seksi-adresar“ kao i u „Halo oglasima“ brojeve telefona i ponudu da – „zgodne, mlade maserke muškarcima nude usluge senzualne i tantričke masaže na različitim lokacijama u gradu“.

Na ovaj način oglasi su postali dostupni neodređenom broju lica, a za ugovaranje sa klijenatima, odnosno za vreme i mesto dolaska, bila je zadužena S. L.

Cene seksualnih usluga su, kako se sumnja, odredili osumnjičeni, pri čemu im je oštećena predavala 50 odsto ostvarene zarade, dok je drugi deo zadržavala za sebe.

Takođe, sumnja se da je V.S. preko javnog profila na Instragramu nudio posao novim „maserkama“, nudeći – „besplatnu obuku i dobru zaradu, uz smeštaj i jedan obrok“.

(RTS)