Bivši načelnik novosadske policije negirao krivicu pred Specijalnim sudom

Na pitanje sudije da li je razumeo optužnicu i kako se izjašnjava o krivici, Slobodan Malešić je odgovorio da je „jezički“ razumeo optužnicu, da negira krivicu i da će detaljno izneti odbranu.

I ostali optuženi Ljubomir Stanišić, Dragan Kovačević, Darko Savić i Ivan Pavlović su negirali krivicu i najavili da će izneti detaljnu odbranu.

Savićev branilac, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je od suda zatražila da se izdvoje iz predmeta privatne prepiske.

Sudija je zatim prisutne obavestio da je sudsko veće odlučilo da odbije predloge odbrane da se izuzmu iz predmeta kao dokaz policijske naredbe, navodeći da nisu nezakonito pribavljene.

Sledeće suđenje zakazano je za 5. mart kada će optuženi detaljno da iznesu svoju odbranu.

Među optuženima u ovom slučaju bio je i privatni preduzetnik Dženan Kujović, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, a koji je na osnovu sporazuma sa tužilaštvom osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, sa rokom provere dve godine. Pored kazne zatvora, on je i novčano kažnjen sa tri miliona dinara.

Kujović je osuđen zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom trgovina uticajem u produženom trajanju.

Ko je sve na optuženičkoj klupi

Pored Malešića na optuženičkoj klupi nalaze se policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, optužen za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević optužen za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Darko Savić i Ivan Pavlović optuženi su za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za šta se Malešić tereti

Kako je ranije saopštilo tužilaštvo, Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti, saopštilo je ranije tužilaštvo.

On je, kako se sumnja, od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, sumnja tužilaštvo.

Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo dodaje da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP-a u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana, navelo je ranije tužilaštvo.

Prvom tačkom optužnice se navodi da je Kujović Malešiću isplatio 1.441.000 dinara, a Stanišiću oko 1.500 evra, kao i da je Malešić uticao na Dijanu Hrkalović da skine Kujovića sa liste NIK (nadzor i kontrola), što je i učinjeno.

Kujović je stavljen na NIK listu zbog sumnje da se bavi preprodajom droge i trgovinom ljudima. Savić i Pavlović terete se da su kao zaposleni u „Putevima Srbije“ i „Koridorima Srbije“, na Malešićev nagovor omogućili Kujoviću da njegova firma bude podizvođač radova na auto-putu.

(RTS)


Ostavite komentar