Zlato, tradicionalni čuvar vrednosti novca – zašto zarada uvek ne sija

Globalna kriza, ratovi, inflacija i opšta nesigurnost doveli su do toga da skoči tražnja za zlatom. Centralne banke povećavaju svoje rezerve zlata kao čuvara vrednosti, a u poslednje vreme sve više građana odlučuje da na ovaj način zaštiti svoju imovinu.

Profesor Zoran Pavlović rekao je za RTS da je zlato sigurnost, podsećajući da su dukati i zlatnici još iz turskih vremena bili način čuvanja novčane vrednosti.

„To je i tradicionalna i trajna vrednost koja se može uvek pretvoriti u novac“, objašnjava Pavlović.

Sigurnost i prinos

Prema njegovim rečima, zlato je u stalnom rastu na svetskim berzama, a ulaganje je najsigurnije kada želite da sačuvate vrednost onoga što već imate, odnosno da pretvorite u novčanu protivvrednost.

„Da li ćete ostvariti i ekstra prinos, to nije uvek sigurno i zavisi od tržišta, odnosno od političke situacije. U momentu kada ima nestabilnost u političkim okolnostima, poput rata u Ukrajini, nesigurnost usmerava ljude u ulaganje kao trajne kategorije i tada cena raste“, navodi Pavlović.

Pavlović smatra da neće doći tako brzo do iscrpljivanja zlatnih rezervi u svetu, jer ima još mnogo neistraženih teritorija gde postoji mogućnost za otkrivanje zlatnih žila.

Investiciono zlato i nakit

Georgi Hristov, jedan od lidera u trgovini plemenitim metalima iz kompanije Tavex zlato&srebro, kaže da je ozbiljna razlika između investicionog zlata i zlatnog nakita.

„Kod kupovine investicionog zlata, uštedećete 20 odsto od PDV-a, a trguje se cenama koje su bliže berzanskim. Za razliku od nakita, kod investicionog zlata imate samo trošak izrade“, kaže Hristov.

„Tržište se sve više povećava, što ukazuje na to da ljudi imaju više poverenja. Preporučio bih ljudima da probaju sa malim iznosom, kako bi se uverili da će spavati mirno“, navodi Hristov, ističući da rast cene zlata prati i rast vrednosti srebra.

Hristov kaže da prilikom kupovine, treba da obratimo pažnju da zlatne poluge imaju sertifikat i savetuje da je najbolje da ih čuvamo u sefu banke ili na skrivinom mestu u kući.

Naglašava da je cena zlata veća za oko 25 osto u poslednja tri meseca, a u poslednjih 10 do 12 godina za oko 140, 150 procenata.

(RTS)