Zidanje cena crnog zlata – nafta, berza i spekulanti

Analize upozoravaju, potražnja raste, a u pojedinim delovima sveta već opadaju zalihe sirove nafte. Zabrinjava i što neke rafinerije u Evropi već ne proizvode dovoljno dizela što se odražava ne samo na maloprodajne cene derivata već utiče i na smanjenje aktivnosti u građevinarstvu, transportu i poljoprivredi.

“Imamo jednu tihu nestašicu dizel goriva koja je u Evropi nastala, konstantni je zapravo manjak i Evropa sada uvozi naftne derivate iz Indije, Azije i drugih zemalja, ne od Rusije i to utiče na tržište“, ocenjuje Jelica Putniković, urednica Energije Balkana.

Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da je snabdevanje u Srbiji stabilno. I Ministarstvo energetike je potvrdilo da su rezerve povećane – na zalihama nafte i derivata ima za 91 dan prosečne potrošnje.

“Država je u međuvremenu značajno u raznim oblicima ozbiljno povećala svoje zalihe, da li to Direkcija za robne rezerve, da li Uprva za rezerve. A podsetiću vas da od ove godine šest dana prosečne prodaje su obavezne da imaju naftne kompanije na zaliham svakog trenutka. To sve zajedno naše tržište čini otpornim na poremećaje“, ističe Tomislav Mićović, generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“.

Međunarodna agencija za energiju upozorava na nestabilnost tržišta čemu doprinose i berzanski spekulanti, zidajući dodatno cene crnog zlata.

“Ja bih tu podsetila da u ponudi da pored pravih kupaca, onih koji će biti potrošači, postoje i oni koji se bave trgovinnom nafte, razni heč fondovi, jednostavno trgovci koji u poskupljenjima i pojeftinjnjima zarađuju“, dodaje Putnikovićeva.

Prognoze Međunarodne agecije za energiju i OPEK-a u jednom se podudaraju – u narednom periodu potražnja će rasti.

“Predviđa se, da će globalni ekonomski rast, koji je u toku, podstaći potražnju za naftom, posebno imajući u vidu oporavak turizma, vazdušnog saobraćaja i stalne mobilnosti“, saopšteno je iz OPEK-a.

Do kraja godine, na globanlnom tržištu, dnevno će nedostajati rekordnih tri miliona barela.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike