„Zeleni“ zaokret u Srbiji – ulaganja u vetar i sunce premašuju milijardu evra

Srbija već ima osam vetroparkova, a prvo nadmetanje stranih i domaćih investitora za tržišne premije pokrenuće gradnju još devet elektrana koje će proizvoditi struju iz vetra i sunca. To zemlji donosi energetsku nezvisnost, a na aukciji je postignuta i povoljna cena struje.

„Mi smo vrlo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regionu i to su odlični, zreli projekti. Što se tiče cena, svakako je bila konkurencija, bilo je ponuda ispod projektovane cene što je sjajan znak“, kaže Mateo Kolanđeni, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

„Nadmetanjem investitora postignuta cena gotovo dvostruko je niža od trenutne tržišne, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. A građani će imati više čistijih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Uspešno sprovedene aukcije su najbolji poziv za druge zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energtike“, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike. 

Najvažnije je što je i EPS-u odlučan da ubrza započete zelene projekte – vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, a prioritet zemlje je izgradnja hidrolektrane Bistrica. 

„Bistrica snage 680 megavata predstavlja jedan od najvažnijih u našoj novijoj istoriji. Ova reverzibilna hidrolektrana omogućiće balasiranje i stabilnost elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije već i regiona“, kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a. 

U „Udruženju obnovljive izvora energije Srbije“ podsećaju da su prvu aukciju obeležile investicije u vetar, dok je interesovanje za gradnju velikih solarnih elektrana manje. Očekuje se da naredne aukcije i to promene.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike