Zelene obveznice i slanje novca kao u okviru EU – prednost za ekonomiju Srbije

Pre kraja godine Srbija će, najavljuje guvernerka, finansijsko zakonodavstvo zaokružiti sa evropskim i pristupiti SEPA sistemu. U prevodu – više vam za slanje novca u inostranstvo ili iz inostranstva neće biti potrebni posrednici.

„Ovo priključenje SEPA području omogućiće smanjenje troškova plaćanja između Evropske unije i ekonomija Zapadnog Balkana, što će značiti jeftinije transakcije i za građane i za privredu“, ističe Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

Zelene obveznice nisu jeftinije, ali jesu dobar posao

Srbija je nedavno prodala desetogodišnje održive evroobveznice, vredne milijardu i po dolara.

Tražnja je bila četiri puta veća, što je državi omogućilo da postigne kamatu od šest odsto u dolarima. Ubrzo, taj novi dolarski dug preveden je u evre sa kamatom 4,75 odsto čime je izbegnut eventulani valutni rizik.

„Država je zapravo pokazala, postavila neki, da kažemo zlatni standard, kako se uopšte izdaje takav tip obveznica, svim budućim zainteresovanim investitorima. A to će pre svega biti banke, onda će se polako uključivati korporacije“, ukazuje Danilo Mrvaljević, direktor Sektora trezora Banke Intesa.

Zelena tranzicija prednost srpske ekonomije

I dalje je to skup novac, ali bankari kažu da sa puta zelene tranzicije nema skretanja.

„Mislim da je ESG jedna dobra tema na kojoj banke, finansijski sektor generalno, može mnogo da napravi i rekao bih da popravi onaj, lošiji deo imidža koji je s pravom ili ne, stečen posle one krize iz 2009. godine“, smatra Zoran Petrović, član UO Saveta Rajfajzen banke.

EBRD godišnje plasira oko 300 miliona evra u srpsku privredu, a dobar deo upravo ide za projekte održivog razvoja.

„U EBRD-u verujemo da je zelena tranzicija komparativna prednost srpske ekonomije u srednjem roku. Gledaćemo da povećamo sredstva, da pružimo priliku Srbiji da ulaže u održivi razvoj“, poručuje Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan.

Održive obveznice su namenjene isključivo finansiranju zelenih i socijalno održivih projekata. U regionu je otkriveno nekoliko afera kada je novac, umesto u zelene, otišao u ne baš ekološke projekte.

(RTS)