Zamena stolarije i kotlova uz pomoć državnih subvencija – odobrena i sanacija javnih objekata

Stari javni objekti su među najvećim potrošačima energije. U 21-oj lokalnoj samoupravi energetski će biti obnovljena 21 takva zgrada. Sredstva za ovu namenu dobili su Raška i Novi Pazar.

„Raška je aplicirala za projekt energetske sanacije doma zdravlja. Ono što projekt predviđa je zamena krovne konstrukcije, fasade i kotlova za grejanje. Od 2005. nije bilo ulaganja i neophodna je sanacija. To je ono što će unaprediti zdravstvenu zaštitu svih građana Raške“, rekao je Nemanja Popović, predsednik opštine Raška.

Ulfeta Demčović, članica gradskog veća Novog Pazara kaže da se projekat za energetsku efikasnost odnosi na dve škole. Reč je o tehničkoj školi i školi za dizajn, zato što se obe nalaze u istoj zgradi.

„Ceo projekat iznosi 37 miliona i 500 hiljada dinarea. Pored ministarstva rudarstva i energetike učestvuje i Grad Novi Pazar. Ministarstvo učestvuje sa 70 posto, to je 26 miliona i 500 hiljada, a Grad Novi Pazar sa 30 posto to je 11 miliona i 270.000 dinara“, kaže Ulfeta Demčović.

U Kruševcu su konkurisali za obnovu zgrade Doma sindikata izgrađenu u prošlom veku koja je važna za grad jer je u njoj više ustanova i preduzeća.

Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnice Kruševca za ekologiju, napominje da je ova zgrada izgrađena šezdesetih godina prošlog veka i vreme je bilo da se uradi  sanacija.

„Radi se o zameni stolarije i termo-glava na radijatorima.S obzirom na to da je tu i gradska biblioteka, regionalna televizija, izložbeni prostor, sala i delovi nekih preduzeća, zgrada iz šezdesetih godina dobiće novo ruho. Grad je dobio 30 miliona a ceo projekat je oko 70 miliona“, rekao je Parezanović.

Mere energetske efikasnosti – smanjenje potrošnje energije

Računice pokazuju da mere energetske efikasnosti donose smanjenje potrošnje energije od 30 do čak 50 posto pa u narednim godinama nadležni obećavaju stalnu podršku za te poslove.

„Dajemo subvencije i građanima i lokalnim samoupravama da sprovode mere energetske efiksnosti da svoje kuće, domove i stanove unaprede da bi mogli i imali mogućnosti da manje troše, pre svega, ne samo da štede“, kaže Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Strane donacije

Velika pomoć u unapređenju enegetske efikasnosti su i strane donacije koje treba iskoristiti. Zato je važno da lokalne samouprve imaju spremljene konkretne projekte za ulaganja.

„Tu se naravno misli na energetski omotač, ono što program Ujedinjenih nacija za razvoj radi jeste da mi raspisujemo javne pozive koji pomažu tu zelenu transformaciju, posebno se odnose na javni i privatni sektor. U tom smislu možemo da kažemo gde mogu da konkurišu i javna preduzeća kao što su toplane da se prijave sa merama i energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora u sistemima daljinskog grejanja, smanjenja gubitaka u tim sistemima“, kaže Miroslav Tadić iz UNDP-a.

U narednom periodu biće pojačane aktivnosti na edukaciji i građana i lokalnih donosilaca odluka o energetskim, ekološkim i ekonomskim koristima, energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji.

(RTS)


Ostavite komentar