Zamena starih električnih brojila – nadležni poručuju da odlaganja više nema

Do kraja godine samo u Beogradu i Novom Sadu biće ugrađeno 90.000 pametnih brojila. Odlaganja više nema – kažu nadležni.

„Taj tender koji je obaran u 2012. konačno će biti, valjda, finaliziran i nadam se da ćemo uspeti da dostignemo ovaj cilj od 80 odsto do kraja ove decenije. Cilj je ozbiljan, ali mislim da stvarno ovaj put treba i sama Distribucija da se potrudi da to probamo da ostvarimo i ranije“, rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije.

Da je ulaganje potrebno, objašnjava i resorna ministarka.

„U Elektrodistribuciji, u koju nije ulagano decenijama u našu niskonaponsku mrežu, to treba da otvoreno i iskreno kažemo, i da prihvatimo činjenicu da su velika ulaganja neophodna da bi pre svega imali pouzdanije snabdevanje električnom energijom, jer je distribucija sistem sa kojim se građani najneposrednije susreću i od kojeg zapravo zavisi da li ćemo imati kvalitetno napajanje električnom energijom“, navela je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Šta će nova brojila omogućiti

Nova brojila su „pametna“ jer donose višestruku korist: sadašnje skupo očitavanje brojila zameniće daljinsko, omogućiće daljinsko uključivanje i isključivanje struje, daljinsko upravljanje ne samo potrošnjom već i nižom i višom tarifom, kao i čuvanje podataka.

Na samoj mreži smanjiće gubitke, i tehničke i zbog krađe struje, koji su od 11 do 13 odsto. Pametnim brojilima, biće pokrivena i privreda.

„Industrijska brojila predstavljaju možda 1,5 odsto ukupnog broja brojila u celom sistemu, a kroz njih protiče 40 odsto energije. Znači, imperativ je da taj protok energije stavimo pod kontrolu i pod nadzor distribuciji“, rekao je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u „Elektrodistribuciji Srbije“.

Novac za 470.000 pametnih brojila je obezbeđen, deo od 110 miliona evra iz donacije Evropske unije. Posao olakšava i to što se ta pametna brojila proizvode u Srbiji.

(RTS)


Ostavite komentar