Za praznike se u Srbiji očekuje više od 100.000 turista – koje će destinacije posetiti

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je za RTS da se i ove godine za praznike u Srbiji očekuje oko 100.000 gostiju iz inostranstva.

„Mi očekujemo da ova zimska sezona bude zaista dobra, pogotovo ako se osvrnemo na 2023. godinu koja je bila rekordna godina za naš turizam“, navela je Marija Labović.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima, Labovićeva je rekla da je uglavnom reč o tranzitnim turistima i da pred svaku sezonu imamo tu situaciju.

„Neki od njih će zaista ostati u Srbiji, to ćemo videti narednog vikenda, neki od njih su samo tranzitno. Mi se trudimo da im skrenemo pažnju i kada prolaze kroz Srbiju da se odmaraju, da se zaustave. Imamo jednu jako lepu akciju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja koja skreće pažnju tranzitnim turistima da vode računa radi bezbednosti u saobraćaju i što manjeg broja saobraćajnih udesa“, rekla je Marija Labović.

Dodala je da u Srbiju najčešće dolaze turisti iz regiona, ali i iz Ruske Federacije, Turske, kao i iz Kine i Nemačke.

„Otprilike nam se struktura inostranih turista nije menjala. Ono što se promenilo je da su turisti iz Kine nekada bili na prvom, sada su na petom mestu, ali to očekujemo da će se u narednom periodu promeniti“, napomenula je Labovićeva.

„Ski sezona počela jako dobro“

Marija Labović je navela da je ski sezona počela jako dobro i da je na početku sezone bilo snega, kao i da se puno radi na veštačkom osnežavanju staza i to daje rezultate, pošto dosta staza radi.

Direktorka Turističke organizacije Srbije rekla je da se očekuje i da za novogodišnje praznike u planinskim centrima bude gotovo stoprocentna popunjenost, a da su kapaciteti popunjeni i tokom zimskom raspusta i na planinama, ali i u banjama.

„U zimskom periodu, naročito sad za ovo vreme praznika, svakako da su najatraktivnije Sokobanja, Vrnjačka banja, Prolom, Lukovska, takođe je tu i Kuršumlijska jako atraktivna, s obzirom da je potpuno nova. Banja Vrdnik je tradicionalno izuzetno popunjena, ali i ostale banje“, istakla je Marija Labović.

Dodala je da ima povećanih cena u odnosu na prošlu godinu, ali i da ima i onih koji su zadržali prošlogodišnje cene, kao i da će „za svakog biti ponešto“.

Gostovanje Marije Labović u Jutarnjem programu RTS-a u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar