Vučić: Vinska vizija Otvorenog Balkana treći po veličini sajam u Evropi

Male vinarije su nosioci razvoja vinske industrije Srbije i one su doprinele da se sve više piju domaća vina, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska drugog međunarodnog sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“.

Naveo je da Srbija sada ima 467 malih vinarija i da je  njihov broj čak udesetostručen u odnosu na pre pet godina.

„Ove male vinarije i naši hrabri ljudi su nosioci razvoja vinske industrije. Izvoze i prodaju na domaćem tržištu i sve se više prodaju njihova domaća  vina“, naglasio je Vučić.

Neke od tih malih vinarija, prema njegovim rečima, su u siromašnim delovima naše zemlje doprinele se da ti delovi obogate na izvrstan način.

Vučić je poželeo sreću i uspeh svim izlagačima tokom obilaska njihovih štandova i zajedno degustirao različite vrste vina tokom obilaska štandova zajedno sa predsednikom Crne Gore i makedonskim premijerom, Jakovom Milatovićem i Dimitrom Kovačevskim.

Čestitao je malim proizvođačima na dobrim proizvodima i poželeo uspeh u nastupu na sajmu i inače u poslu.

Milatović: Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike

U razgovoru sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem uoči ceremonije otvaranja sajma, rekao je da je prisutno oko 40 izlagača iz Crne Gore, što je veliki broj za zemlju te veličine.

„Prošli put su napravili odličnu promociju svog vina Nota, to je dobro vino. Ponosan sam na srpska vina koja najbrže napreduju. I crnogorska vina dobro napreduju. Na tržištu automobila možeš da prevariš, ali kod vina ne“, istakao je Vučić.

Milatović je rekao da i Crna Gora beleži napredak u vinarstvu zahvaljujući malim vinarijama, ali da su ipak „Plantaže 13. jul“ njihovo najveće bogatstvo u tom sektoru. 

„Došao sam na poziv predsednika Srbije da dođem na sajam. Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike. Čestitama Vučiću na jednoj sjajnoj ideji i dobroj organizaciji, a da li će se neka regionalna integracija zvati OB ili Berlinski proces je manje važno. Važno je da sarađujemo i to je najvažnija poruka“, naglasio je Milatović.

(RTS)


Ostavite komentar