Vlahović uoči „Srpskog Davosa“: Neizvesna budućnost sveta centralna tema foruma na Kopaoniku

Biznis forum počinje sutra tradicionalno, 31. put, na Kopaoniku. Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović rekao je u Jutarnjem programu da je centralna tema ovogodišnjeg skupa neizvesna budućnost usled novih blokovskih podela širom sveta.

„Kopaonik biznis forum će, stoga, imati zajednički imenitelj, a to je upravo neizvesnost i jedinstveno stanje koje je uzrokovano različitim svetskim krizama, počevši od situacije sa kovidom“, objašnjava Vlahović.

Predsednik SES-a ističe da su, nakon epidemije virusa korona, ekonomiju sveta uzdrmali i sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku. 

„Sukob Izraela i Hamasa je pojačao krizu do maksimuma zbog tenzija u Crvenom moru i Sueckom kanalu koje su poremetile tržište energenata“, ukazuje Vlahović.

Inflacija – jedna od tema na „Biznis forumu“

Sagovornik RTS-a navodi da bi iz globalnih problema Srbija i Zapadni Balkan trebalo da izvuku pouke.

Kako naglašava, zato je i inflacija jedna od tema „Biznis foruma“ na Kopaoniku.

„Prema poslednjim izveštajima MMF-a, inflacija još uvek nije pobeđena, niti se povratilo poverenje unutar privrede, dok su kamatne stope na istom nivou“, navodi ekonomista.

Ističe i da će do smanjenja kamata doći ovog proleća, i to u SAD, dok će Evropa kaskati za SAD oko šest meseci.

Fiskalna politika i „kovid režim“ 

Vlahović napominje da je inflacija visoka zbog monetarnih politika centralnih banaka.

„Ona nije dovoljna. Potrebno je i da fiskalna politika bude odgovorna“, primećuje sagovornik Jutarnjeg programa. 

Navodi da je fiskalna politika važna s obzirom na to da se najveći deo novca iskoristio u periodu kriza kada su vlade opravdano finansirale privredu i pružale besplatnu podršku stanovništu i privredi sa idejom da se vanredna situacija naglog zaustavljanja ekonomske aktivnosti prevaziđe.

„A onda su mnoge vlade, uključujući i našu, neodgovorno nastavile sa kovid fiskalnom politikom zbog čega je u Srbiji inflacija prosečno mnogo veća nego u Evropi“, zaključuje predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović uoči početka „Biznis foruma“ na Kopaoniku.

(RTS)