UAE značajan ekonomski i politički partner Srbije

Emirati su u poslednjih nekoliko godina značajan ekonomski i politički partner Srbije. Sa nekadašnjih 300.000 dolara 2012. godine, trgovinska razmena je dostigla nekoliko stotina miliona dolara.

U Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz Emirata. Potpisani su brojni sporazumi, u skoro svim oblastima, uključujući sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Vrednost arapskih investicija u Srbiji procenjuje se na oko četiri milijarde dolara. Uskoro i Sporazum o slobodnoj trgovini. To će otvoriti novu šansu za našu ekonomiju. Razrađuju se detalji u vezi sa tarifama i načinima zaštite i sprovođenja tog Sporazuma.

Od ujedinjenja 2. decembra 1971. Emirati su zemlja koja na svim poljima ostvaruje veliki ekonomski rast. Emirat Dubai prerastao je u jedan od najznačajnijih gradova na planeti.

U decembru će biti domaćin konferencije UN o klimatskim promenama „COP 28“ a učestovaće i Srbija.

„U okviru ove konferencije, Ujedinjeni Arapski Emirati daju prednost diskusiji o pitanjima kao što su uredna i odgovorna energetska tranzicija, razvoj međunarodnog energetskog sistema i povećanje energetske efikasnosti do 2030. godine. Emirati nastoje da unaprede korišćenje obnovljivih izvora energije i razviju održive sisteme hlađenja dostupne svima, što je odraz racionalne vizije našeg rukovodstva za postizanje svetlije i prosperitetnije budućnosti“, kaže otpravnik poslova Ambasade UAE u Srbiji Ibrahim Ali el Darmahi.

Srbija je dva puta 2014. i 2016. dobila po milijardu dolara zajma od Abu Dabija za budžetsku podršku. UAE su u samom vrhu liste zemalja po vrednosti uvoza naoružanja i vojne opreme iz Srbije. Emirati i Srbija imaju značajne projekte u oblasti poljoprivrede, industrije i turizma.

Dobri poznavaoci prilika kažu da su investitori iz Emirata zainteresovani za Srbiju zato što se nalazi između Istoka i Zapada. Najvidljiviji simbol te saradnje jeste stambeni kompleks „Beograd na vodi“ na desnoj strani obale Save, u čijem se centru izdiže kula visoka 168 metara. Vrednost celog kompleksa je 3,5 milijardi evra.

(RTS)


Ostavite komentar