U onlajn supermarketu – nova prilika malih proizvođača za dolazak u velike gradove

Na krajnjem jugu Srbije prave se proizvodi od najslađeg voća. Stotinak kilometara dalje, iz jedne od najstarijih porodičnih vinarija izlazi oko 40.000 litara vina od odabranog organskog zrna grožđa. Zajedničko je da su im lokalna tržišta postala tesna. Preko projekta „Velika – mala privreda“ američke agencije za međunarodni razvoj, otvorena su im velika i bolje platežna tržišta Beograda i Novog Sada.

„Sarađujemo sa kompanijom ‘Volt’ i to je jedan početak nadam se, stvarno očekujem jedno dobro poslovanje i jedan interesantan nastup na našem tržištu. Sada širimo na taj način tržiše“, kaže  Saša Jović iz vinarije „Jović“.

Stefan Kitanović iz kompanije Organik – Ukus prirode navodi da je ova prilika za njih kao male proizvođače od izuzetne važnosti zato što bi, na taj način, proširili tržište na teritoriji Beograda i Novog Sada.

„Kupci koji se odluče za naš proizvod moći će da dobiju naše proizvode u roku od pola sata“, dodaje Kitanović.

Ko može da se prijavi

Oni su među prvima uključeni, ali je poziv otvoren i za druga mala i srednja preduzeća. Prednost imaju proizvođači iz ruralnih i manje razvijenih krajeva, žene preduzetnice i mladi – početnici u poslu.

„Moraju da budu registrovana pravna lica ili poljoprivredna gazdinstva kao i da zadovolje određene standarde koji se pre svega tiču kvaliteta proizvoda, sertifikacije, zdravstvene, bar kodova itd, itd. Suština je da budu onako, da kažem, dovoljno pripremljeni za jedan tržišni nastup“, kaže Kristijan Popović, direktor „Volt marketa“.

Obaveza proizvođača je samo da garantuju kvalitet i količinu robe i da je dostave u jedan od distributivnih centara. Tu se roba čuva u uslovima koji garantuju da se kvalitet neće promeniti. I, najvažnije da će od trenutka naručivanja do vrata kupca stići najkasnije za pola sata.

„Ono što je bitno jeste da nađemo, da kažem, autentične proizvode u tim krajevima u kojima ih tražimo – mlečni proizvodi, sirevi, delikatesi, voće i povrće, pakovani proizvodi. Tu mislim na preradu od voća i povrća, med, namaze, testenine, kao i neprehrambeni proizvodi recimo prirodna kozmetika, suplementi, možda neki proizvodi od tekstila, vune“, kaže Kristijan Popović, direktor „Volt marketa“.

Šta dobijaju mala i srednja preduzeća

Ovo je samo jedan od projekata podrške osnaživanju malih i srednjih preduzeća.

„Sa ovim, oni zapravo dobijaju gotovo rešenje. Na njima je sama da se fokusiraju na sopstveni posao, a to je da nastave da proizvode proizvode, da pokušaju da optimizuju proizvodni proces i da se bave zapravo bazičnim onim što je interes njihove kompanije“, kaže Slobodan Branković, menadžer za razvoj MSP USAID-a.

Do kraja petogodišnjeg projekta „Velika – mala privreda“ plan je da se podigne produktivnost i profitabilnost 1.000 malih i srednjih preduzeća, pre svega u prehrambenoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji mašina i opreme, a takođe i da se u maloj privredi realizuje oko 50 miliona dolara novih investicija.

(RTS)


Ostavite komentar