Treći ekonomski forum u Kataru – Srbija primer brze transformacije

Treći ekonomski forum u Kataru okupio je političke lidere, međunarode organizacije i predstavnike privrede kako bi razgovarali o najvećim ekonomskim izazovima današnjice i ponudili rešenja za privredni rast.

Glavne teme su diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama.

Srbiju predstavlja ministar Mihailo Jovanović, koji za RTS ističe da je Srbija tokom prethodnih deset godina unapredila privredu bazirajući se na tehnologijama i digitalizaciji i da predstavlja primer brze transformacije.

„Strane investicije koje su se bazirale na radno intenzivnim sektorima prebacili smo na investicije koje podrazumevaju nove tehnologije i pravljenje novih vrednosti. Jedinstven smo primer u jugoistočnoj Evropi, jer imamo centre poput Majkrosofta, Orakla koji je otvorio svoj regionalni IT centar u Kragujevcu. Tu su visoko tehnološki razvijene kompanije kao što je Kontinental ili Rivijan“, naglašava Jovanović.

Pokazatelj IT sektor

Dodaje da su pokazatelji dobrog smera u kome ide Srbija rezultati u IT sektoru.

„Podaci za prva tri meseca govore da je izvoz IKT sektora čak 786 miliona evra i da je to rast u odnosu na isti period prošle godine čak 44 odsto. Da podsetimo da smo prošle godine oborili rekord, izvoz za celu godinu bio je 2.7 milijardi evra. To nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko tri milijarde, a naše ambicije su da izvoz ove godine bude čak četiri miliona evra“, istakao je ministar.

Navodi da je mnogo stvari urađeno u prethodnih deset godina.

„Počev od toga da smo ulagali u znanje, uveli informatiku i računarstvo kao obavezan predmet u osnovnim školama. Uvećali broj specijalizovanih odeljenja u srednjim školama. Ulagali smo u infrastrukturu i naučno tehnološke parkove, Srbija sada ima 4 NTP, a radimo još 2. Imamo na stotine start apova i na hiljade mladih ljudi koje rade u tim parkovima i sada je poenta da to znanje i potencijal usmerimo ka privredi, malim i srednjim preduzećima, jer je potrebna i njihova transformacija u 21. veku“, zaključio je Jovanović.

(RTS)