Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije 1.000 dinara po košnici

Ministarka Tanasković dodala je da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto“, podsetila je Tanaskovićeva.

Osim podsticaja po košnici, dodala je, pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

„Pčelarstvo predstavlja malu, ali izuzetno atraktivnu poljoprivrednu delatnost, koja poslednjih godina počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove koje propisuje EU“, naglasila je Tanasković u Vranju.

Ukazala je da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije, jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, ministarstvo je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

U sektoru pčelarstva je cilj nastavak povećanja izvoza, pre svega na zahtevno EU tržište, ali i na tržišta drugih zemalja, kao i bolje pozicioniranje naših proizvođača na međunarodnom tržištu i povećanje njihove prepoznatljivosti, ukazala je Tanaskovićeva.

„Za realizaciju ovih ciljeva pčelari će i u narednom vremenskom periodu imati bezrezervnu podršku Ministarstva, pa tako trenutno radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda u Alžir, Bahrein, SAD i Izrael. Takođe, izrađen je i model sertifikata za izvoz na tržište Saudijske Arabije“, rekla je Tanaskovićeva, podsetivši da je nedavno potpisan protokol za izvoz meda u Kinu, a već imamo usaglašene sertifikate sa svim državama EU, Kanadom, Libijom, Rusijom…

(RTS)


Ostavite komentar