Tabaković: Sa MMF-om iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti; Mali: Nije dogovarano poskupljenje struje i gasa

Jorgovanka Tabaković je na konferenciji za novinara, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, istakla da je osnovni instrument koji je omogućio da se postigne ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji, usaglašenost monetarne i fiskalne politike i svega što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi, između ostalog i na privlačenju direktnih stranih investicija.

Prema njenim rečima, aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti i da je do sada povučena milijarda i 180 miliona evra.

„Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj sada govorimo i čije je razmatranje završeno sa jučerašnjim danom. Ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam taj novac stoji na raspolaganju, ukoliko nam bude zatrebao zbog nekih iznenadnih okolnosti“, naglasila je Tabaković.

Na pitanje koji je datum prelaska iz jednog u drugi tip aranžmana, guvernerka je rekla da se očekuje da se 21. decembra održi Izvršni odbor direktora MMF-a, gde će se i formalno usvojiti izveštaj misije koja je bila u Srbiji i to će biti datum, naravno ako se ne desi nešto nepredviđeno i odbor se tada ne sastane.

Mali: Nije dogovarano poskupljenje struje i gasa.

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je aranžman uspešno završen i da su svi ciljevi ispunjeni na vreme.

Posebno je naglasio da se protekle dve sedmice s misijom MMF-a nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa.

Što se struje tiče, naš naglasak će biti na restrukturiranju EPS-a, ali bez ikakvih naznaka za povećanjem cene struje. Isto važi i za gas, a brine nas samo posebna taksa za tranzit gasa kroz Bugarsku. Videćemo kako ćemo prema tome da se odredimo“, rekao je Mali

„Naša ekonomija je uprkos krizi stabilna i sve što je u budžetu za narednu godinu predviđeno je realno i biće ispunjeno. Tu pre svega mislim na poboljšanja životnog standarda građana kroz povećanje plata, penzija i minimalne zarade“, rekao je Mali.

Naveo je da je predlog MMF-a da aranžman postaje aranžman iz predostrožnosti što je, prema njegovim rečima, i važna poruka za moguće investitore.

Mali je kazao da BDP u Srbiji raste, da je rast zabeležen i u trećem kvartalu, da raste industrijska proizvodnja, kao i uslužne delatnosti.

Prema njegovim rečima, plan je da rast BDP ove godine bude 2,5 odsto, sledeće godine 3,5 odsto, a Srbija će ove godine prvi put imati BDP veći od 68 milijardi evra.

(RTS)


Ostavite komentar