„Sveti gral“ svakog poslovanja – upoznati potrebe i navike potrošača, ali to nije sve

Sjajna poslovna ideja ili proizvod, samo je početak. Na dugom putovanju treba savladati mnogo krivina i strmina.

Dr Slađana Barjaktarović Rakočević, profesorka na Fakultetu organizacionih nauka, podseća na reči Dvajta Ajzenhauera.

„Planovi su ništa, planiranje je sve. Biznis plan jeste važan ali on sam po sebi nije suština. Suština je ono što dovodi do njega“, ističe profesorka Barjaktarović Rakočević.

Sveti gral svakog poslovanja je upoznati potrebe i navike potrošača na željenom tržištu, osmisliti strategiju promocije i prodaje i podjednako važno – upoznati konkurenciju, ali i svoje slabosti i realne pretnje. 

„Kažu da od 100 biznis planova koji se napišu, 10 bude pročitano, a samo jedan dobije neko finansiranje. I zato treba da budete iskreni i da zaista predstavite stvari onakve kakve jesu“, kaže profesorka Slađana Barjaktarović Rakočević. 

Šta ako se sve uradi kako treba, ili bar tako mislimo, a posao ipak ne ide u željenom pravcu.

„Mi smo u projektu ‘Preduzmi ideju’ koji je podržao USAID baš dosta fokusa stavili na tu fazu koja se zove ideacija. Treba proći kroz taj proces i validirati tu ideju pre nego što odlučimo da ćemo stvarno da uložimo sve svoje vreme, energiju“, kaže Tadej Kurpa, programski direktor tog projekta.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 3.500 ispitanika – predstavnika malog biznisa iz 15 zemalja, pokazalo je da 75 odsto njih veruje da samo izlaskom na međunarodno tržište mogu da rastu i povećaju prihode.

Jelena Đurović, menadžerka za partnerstva u kompaniji „Pejonir“, rekla je da luksuz da se kreću i da se zadržavaju na domaćem tržištu imaju oni koji žive na tržištima poput SAD, Rusije, Kine jer su ta tržišta dovoljno velika.

„Zbog toga je naša preporuka ovde da se razmišlja o nekim širim, daljim tržištima bez obzira na to što su ona daleko i što su možda mnogima u fokusu. Dakle, ima i konkurencije, tamo postoji i više uređenosti, postoji i veća kupovna moć“, kaže Đurovićeva. 

Možda ono što nam se učini kao brz i lak uspeh nije stvar sreće i pravog trenutka, već zapravo rezultat dugogodišnjeg rada i mnogo padova i podizanja koje niko ne vidi. Ipak se sve, pa i uspeh u biznisu, uči.

(RTS)


Ostavite komentar