Šta je „Tim Evropa“ i ko u njemu učestvuje

Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske komore, jedna od članica te nove evropske platforme kaže da se „Tim Evropa“ sastoji od 13 evropskih poslovnih udruženja, koja predstavljaju 16 evropskih zemalja – Francusku, Nemačku, Italiju, Belgiju, Hrvatsku, Sloveniju, Holandiju, Poljsku, Norvešku, Švedsku, Dansku, Finsku, Veliku Britaniju i Švajcarsku.

Ivanićeva ističe da te komore zastupaju minimum pet hiljada kompanija iz evropskih zemalja koje posluju u Srbiji i one zapošljavaju preko 250.000 ljudi. Naših 13 udruženja, broji više od 2.000 članova, dodaje Ivanićeva.

Pošto je osnovano krovno udruženje, Ivanićeva navodi da sada sledi izbor članice koja će narednih godinu dana obavljati dužnost sekretara, kao i osobe koja će biti generalni sekretar i portparol.

Posle toga, članice tima treba da se dogovore o daljim zadacima, kroz osnivanje i rad različitih komiteta koja će razgovarati o prioritetima.

Savet komora ili kolokvijalno „Tim Evropa“ biće jedna platforma za zajedničko nastupanje, pokretanja inicijativa i aktivnosti, što će, kako ističe Ivanićeva, pomoći da se glas članica čuje jače i dalje.

„Zbog ogromnog broja kompanija koje mi predstavljamo, imaćemo i daleko lakši pristup i državnoj administraciji, a i veći uticaj“, dodaje Ivanićeva.

Prema njenim rečima, reč je o nastavku saradnje, jer komore evropskih zemlja u Srbiji sarađuju već duži niz godina. „Zaključili smo da naša preduzeća imaju iste interese, ista pitanja kad se radi o saradnji sa državom“, kaže Ivanićeva.

„Godinama organizujemo i zajedničke sastanke jer logično je kada preduzeća imaju neke upite prema, npr. Poreskoj upravi, oni su vrlo slični i kad se radi i o nemačkim i o francuskim o italijanskim i srpskim kompanijama“, dodaje Ivanićeva.

Ukazujući na to da je zajednnički interes i integracija Srbije u jedinstveno evropsko tržište, unapređenje poslovnog ambijenta u smislu rada na konkurentnosti i osnaživanju i domećih i stranih preduzeća, Ivanićeva kaže da je bilo logično da se ta saradnja nastavi kroz osnivanje ovakvog tela koje će da govori o ime svih.

Ivanićeva očekuje da će „Tim Evropa“ imati ključnu ulogu u daljem približavanju Srbije evropskim normama i standardima, što će naravno uticati i na pospešivanje ekonomskog rasta, a to će se onda, ističe, preliti i na sve svere života.

„Naš cilj je naravno i održivi rast i održivi razvoj u Srbiji i to je ključno za sve kompanije koje posluju u Srbiji, bilo da one imaju strani ili domaći kapital“, kaže direktorka Francusko-srpske komore.

Tu je, naravno, kako dodaje Ivanićeva, samo podizanje konkurentnosti.

„Sve naše kompanije koje dolaze iz evropskih zemalja donose evropske standarde poslovanja i to se naravno preliva i na domeće kompanije, tako da su sve naše kompanije u stvari odgovorni lokalni akteri“, zaključuje Ivanićeva.

(RTS)