Srpsko-mađarska razmena energije na Balkanskom forumu – naftovod prioritet

Gradnja naftovoda Srbija-Mađarska dugog 128 kilometara sa kapacitetom od oko pet miliona tona godišnje, označena je kao prioritetan projekat za obe države. Uz ulaganje od 155 miliona evra, dobiće alternativu u snabdevanju.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da ćemo se izgradnjom i završetkom ovog projekta povezati i na naftovod „Družbu“.

„Takođe, Mađarska će dobiti alternativni pravac snabdevanja kroz naftovod „Janaf“ i to je bitno u izazovima energetske krize. Što se nas tiče, započeli smo izradu tehničke dokumentacije, izradu prostornog plana, strateški uticaj-studiju na životnu sredinu i zaparavo cilj nam je da počnemo faznu izgradnju već naredne godine“, kaže ministarka. 

Srbija i Mađarska intenziviraju izradu projekta za dalekovod od Panonskog koridora kojim će omogućiti dvostruko veću razmenu struje. Mađarska će se idućeg meseca pridružiti regionalnoj berzi električne energije u kojoj su već Srbija i Slovenija.

„Možete da maštate i da pričate o diversifikaciji, ali dok god samo pričate a ne preuzimate akcije i pratite šta ste rekli diversifikacija će ostati samo san jer, šta ustvari diversifikacija znači, ona ima tri aspekta – aspekt modaliteta stvaranja energije, diversifikacija ruta snabdevanja i diversifikacija izvora“, rekao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske. 

Kada je reč o energetici sa Foruma je poručeno: za region je neophodno obezbediti veći dotok tečnog prirodnog gasa, što znači zajedničku gradnju LNG terminala a posebno povećati udeo nuklearne i obnovljive energije, što zahteva i oštra energetska tranzicija. 

(RTS)