Srpska privreda ubrzava, moguć planirani rast BDP od 2,5 odsto u ovoj godini

U drugom tromesečju srpska privreda zabeležila je rast od 1,7 odsto, dok je u istom periodu rast ekonomija EU bio oko 0,5 odsto, a dobar trend iz drugog tromesečja nastavljen je u julu mesecu u kojem je rast iznosio 2,5 odsto, saopšteno je iz Vlade Srbije. Građevina i IKT sektori bili su u usponu u drugom tromesečju, kada je građevinski sektor ostvario rast od čak 15,1 odsto, dok je IKT sektor imao rast od 10,1 odsto.

Kada je reč o rastu zaposlenosti, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u drugom tromesečju zabeležila rast zaposlenosti od 2,3 odsto tako da broj zaposlenih u Srbiji u ovom trenutku iznosi 2.364.140, što je više od pola miliona više nego 2014. godine.

Kako je navedeno, unapređenje procedura u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu napravili su značajne korake u unapređenju izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola, što dodatno stimuliše ekonomski rast.

Na sednici je bilo reči i o stranoj radnoj snazi i investicijama, s obzirom da u Srbiji trenutno boravi 72.876 stranaca sa privremenom dozvolom, a samo u avgustu je 2.692 stranca zatražilo radnu dozvolu. Uprkos izazovima na globalnom nivou, očekuje se da će nivo stranih direktnih investicija biti na nivou prošlogodišnjeg, a možda čak i premašiti očekivanja.

Pored brojnih izazova, pokazatelji sugerišu da se Srbija uspešno nosi sa njima i postavlja se kao stabilan ekonomski partner u regionu i šire. Savet za BDP će nastaviti da prati razvoj situacije i implementira strategije koje će omogućiti održiv i stabilan ekonomski rast, konstatovano je na sednici.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike