Srbija u Kini promoviše četiri značajna projekta, Institutu za molekularnu genetiku 1,2 miliona evra od Ziđina

Sa najbržim napredovanjem u poljima tehnologije i nauke, Srbija je lider u regionu po investicijama u tim oblastima. Svesrdnu podršku napretku, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije pružili su predstavnici kineske vlasti.

„Razgovarali smo o bilateralnim odnosima. Potvrdili smo da su na istorijskom nivou i, kako je rekao predsednik NR Kine, bezvremeni i predstavljaju čelično prijateljstvo koje pokušavamo svakim danom da dokažemo – na bilateralnom i multilateralnom planu, učestvujući aktivno u svim inicijativama čiji je pokretač NR Kina, ali i šireći saradnju svim oblastima“, poručuje Maja Gojković, ministarka kulture.

Predstavnik kineske kompanije „Ziđin“ i dikretorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, potpisali su ugovor o donaciji vredan 1,2 miliona evra – Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatike. 

„Osim repromaterijala i kitova uz pomoć kojih ćemo razvijati i unapređivati sekvenciranje nove generacije, što će nam omogućiti da kolektujemo podatke s jedne strane i da ih obrađujemo u našem Institutu, drugi deo donacije biti opredeljen za bioinformatičke potrebe“, kaže Ivana Strahinić, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Strahinićeva je najavila da se u narednim mesecima očekuje početak jednog od najvažnijih projekata – sekvenciranja prvih hiljadu balkanskih genoma.

Značaj „CIFIT“ je u tome što su samo nekoliko sati od otvaranja nacionalnog paviljona, počeli pregovori o investiciji vrednoj 50 miliona evra koja će biti formalizovana za nekoliko dana.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike