Srbija još čeka svog prvog „jednoroga“, najbolji inovatori se predstavili u Cirihu

Od aplikacije za zapošljavanje sezonskih radnika iz regiona do softvera VI koji sam vrši selekciju kandidata za posao, neke su od ideja pet srpskih startapova koje su se našle pred švajcarsko-srpskim investitorima.

„Naš regruter funkcioniše tako što analizira facijalnu ekspresiju, tonalitet u glasu i logiku reči izgovorenih od strane kandidati i na osnovu tih parametara može da proceni kakav je akcenat, vokabular, izgovor kod kandidata i na osnovu svega toga da pomogne ej-čaru da lakše, brže i jednostavnije donese odluku o zapošljavanju“, kaže Vladimir Božović iz startap „ZenHire“

Iz Švajcarskog instituta za intelektualnu svojinu ističu dobre ideje srpskih startapova ali i opasnosti da bi se sačuvale od plagijatora. Savete za uzpeh uputili su i domaći stručnjaci koji uspešno posluju u Švajcarskoj.

„Vidimo da potencijal srpskih startapova konstantno raste. Mnogo je kompanija koje imaju dobre ideje i u okviru naše saradnje mi im pomažemo da zaštite intelektualnu svojinu“, rekla je Olga Aleman, iz Švajcarskog instituta za intelektualnu svojinu.

 1320″Mnogi su perfekcionisti i ne žele da pokrenu startap ako nisu sigurni da to neće uspeti. U to nikad ne možemo biti sigurni. Teško je i finansijski, treba ostaviti svoj posao ali je uvek nagrada puno veća jer i kad startap ne uspe toliko se nauči da se u prvom sledećem poslu nadoknadi razlika“, rekao je startap preduzetnik Lav Odorović.

Prepoznatljiva kao zemlja Alpa, čokolade i dobrih satova, Švajcarska je i zemlja u kojoj se godišnje razvije najviše inovacija. Samo poslednje 4 godine sa preko 3,7 miliona franaka podržala je razvoj inovacija i širenje naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

„Imamo mnogo finansijskih šema koje su na raspolaganju startapima. Imamo podsticaje i ono što sa Švacjarskom vladom posebno radimo je program „Raising starts“ iz kog su i startapi koje smo ovde doveli“, kaže direktorka NTP Beogra Gordana Danilović Grković.

Zajedničko za IT gigante Majkrosoft, Gugl, Epl, Ibej je što su svi u početku bili startapi sa nekoliko zaposlenih. U Srbiji trenutno posluje 750 startapova. Iako je IT sektor godinama najznačajnija izvozna grana u našoj zemlji, Srbija još čeka svog prvog „jednoroga“ – startap čija vrednost prelazi milijardu dolara.

(RTS)