Sporazum Srbije i Katara u oblasti Informacionih tehnologija

Ministar za informisanje i telekomunikacije navodi da će dve države u narednom periodu raditi na čuvanju podataka. 

„To znači da ćemo u narednom periodu dosta da radimo na razmeni znanja koja se tiču čuvanja podataka u državnim data centrima. Slično našem data centru u Kragujevcu i oni ovde rade na konsolidaciji državnih podataka, ali i na tome da imaju platforme za čuvanje podataka privrede, banaka, telko operatora. I zato će razmena ideja za saradnju sa svetskim igračima poput Majkrosofta, Gugla, Orakla, Amazona biti interesantna za naše dve zemlje“, kaže Jovanović.

U Dohi je, kaže ministar, otvorena i tema razvoja biotehnologije i bioinformatike.

„Prezentovao sam projekat Bio4 i izgradnju kampusa u Beogradu jer je biotehnologija i primena veštačke inteligencije u biotehnologiji jedan od strateških pravaca Vlade. Pozvao sam naše partnere iz Katara da učestvuju na našem Biotek forumu u Beogradu i verujem da će njihov centar za sekvenciranje genoma prihvatiti taj poziv i da ćemo unaprediti razmenu znanja u biotehnologiji“, kaže Jovanović.

Jovanović dodaje da su katarski fondovi zainteresovani da investiraju u naše start apove. Podseća da u Srbiji postoje četiri naučno tehnološka parka i da se grade još dva, kao i postoji više stotina start apova. Ministar je preneo da je Srbija zemlja bogata talentima u IKT sektoru. 

(RTS)