Sastanak privrednih komora Srbije i Republike Srpske – najvažnije završetak infrastrukturnih projekata

Susret predstavnika komora Srbije i Republike Srpske je uvek više od kolegijalnog, a na stolu brojne teme od interesa za razvoj i poboljšanje konkurentnosti dve privrede.

 

„Želja nam je da podignemo i kompanije u Republici Srpskoj, da im pomognemo da budu konkurentne i da zajedno sa srpskim kompanijama mogu da rade sa međunarodnim multinacionalnim kompanijama koje sve više i više investiraju u regionu i da u okviru Svesrpskog sabora pošaljemo i poruku da naše institucije sjajno sarađuju“, rekao je Mihailo Vesović iz PKS-a.

Srbija iz Republike Srpske najviše uvozi električnu energiju, a izvozi poljoprivredne i prehrambene proizvode. Značajni sektori u saradnji su i drvna i industrija nameštaja. Privredna komora Srbije pomogla je i osnivanje Centra za digitalnu transformaciju u Republici Srpskoj i obuku kadrova a i Centar za dualno obrazovanje je napravljen po ugledu na isti u Srbiji.

„Nastojimo da što više povežemo naša granska udruženja, od poljoprivrede, energetike, metalne industrije, elektroindustrije itd., da vidimo koji su to uslovi za investiranje kako s jedne i s druge strane. Ako smo zajedno mislim da ćemo postići još bolje rezultate,“ kaže predsednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Pored saradnje komora, u narednih mesec dana povezaće se prve dve opštine – Vlasenica i Lebane. Brojne srpske firme potvrdile su učešće na sajmu u Banja Luci a već na jesen biće veliki poslovni forum privrednika Srbije i Republike Srpske.

„Mi smo svoja iskustva sada ponudili da to radimo u celoj RS, da pomognemo da Republika Srpska zaštiti ono što ima i što im je bitno – kulturnu baštinu u hrani, odnosno da zaštiti sve svoje brendove,“ rekao je Goran Jović, predsednik Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Ocenjeno je i da je za dve privrede od najveće važnosti da se završe infrastrukturni projekti, pre svega putevi, da se promet preko graničnih prelaza odvija nesmetano, da fitosanitarni i veterinarski propisi budu usaglašeni kao i da se priznaju sertifikati akreditovanih laboratorija.

(RTS)