Sajam automobila u Beogradu – počinje luksuzni vašar na kome izlaže 30 proizvođača

Predsednica Udruženja uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević rekla je da je prošle godine zabeležen rast od 11 posto za kupovinu novih automobila, a da je za prva dva meseca ove godine rast 22 posto.

Prema njenim rečima, i pored ovih brojeva, Srbija je tržište polovnih automobila na kom se prodaje oko 80 odsto polovnih automobila, pa imajući to u vidu, ima prostora za rast i veću prodaju novih vozila.

Kada je reč o tome koji su modeli najprodavaniji, Đurđevićeva kaže da je to škoda sa 5.500 vozila, sledi tojota sa 2.200, a potom hjundai i dačija.

Istakla je da se u Srbiji i dalje tri puta više kupuju automobili na benzin.

„Ako pričamo o novim automobilima, nije očekivano da će cena padati, može da dođe do stagnacija cena pošto se proizvođači odreknu marži, pa da kupci na taj način dođu do povoljnijeg automobila“, rekla je Đurđevićeva.

Napomenula je da tehnologija stalno napreduje i da je novi model automobila skuplji od starog za 15 odsto upravo zbog nove tehnologije.

Dodala je da orijentacija ide ka električnim i hibridnim automobilima  i da je u Evropi prodato 14 odsto električnih vozila, dok je to u Srbiji samo  jedan posto.

Proces prelaska na električna vozila uporedila je sa nastankom mobilne telefonije, koja je zamenila fiksni telefon i ističe da će se to desiti sa električnim automobilima.

„Subvencije su ključne u svakoj zemlji koja prelazi na električna vozila. Subvencija za električna vozila je 5.000 evra, a za hibridna vozila je ukinuta“, kaže Đurđevićeva i napominje da je prošle godino prodato samo 69 takvih vozila.

Istakla je da je Sajam važan da se sve najbolje iz ponude vidi i izabere.

(RTS)


Ostavite komentar