Robna razmena Srbije i Francuske do kraja godine mogla bi da premaši dve milijarde evra

U poslu su Srbija i Francuska stari poznanici. Trenutno, upravo sa francuskim kompanijama se realizuju neki od najvećih projekata javno-privatnog partnerstva poput deponije Vinča, aerodroma i beogradskog metroa.

„Ja sam siguran da će u Beogradu biti izgrađen pouzdan metro. Mi ćemo doneti najnoviju tehnologiju i tu ćemo uključiti i srpske kompanije i srpske radnike“, istakao je Kristof Peti, predsednik poslovnog saveta Francuska-Srbija – MEDEF.

U prvih šest meseci ove godine robna razmena između Francuske i Srbije je dostigla 920 miliona evra sa realnim očekivanjem da do kraja godine premaši dve milijarde evra.

Francuska je treće tržište u Evropskoj uniji za srpske proizvode pre svega voće i povrće, ali su nam važan partner i za IT industriju i metalski kompleks.

„Tehnologije koje francuske kompanije poseduju u automobilskoj ili u avio industriji ili u vojnoj industriji ukazuje na njihov i dalje globalni tehnološki značaj i zbog toga us one rado viđeni partneri“, navodi Mihailo Vesović, direktor Sektora PKS-a za strateške analize.

Preko 70 posto francuskih investicija na Zapadnom Balkanu je upravo u Srbiji. To znači oko 130 francuskih kompanija od čega je polovina proizvodnih.

Pored automobilske industrije tu je i “Šnajderov“ razvojni centar u Novom Sadu koji zapošljava 1.000 inženjera.

“Sve francuske firme koje su došle ovde su i ostale. Ove najpoznatije dve investicije javno-privatna partnerstva aerodrom Beograd i tretman otpada u Vinči su projekti koji su u startu potpisani na dugoročni period na 25 i 30 godina, tako da vidi se da su to preduzeća koja ovde žele da ostanu“, ukazuje Sanja Ivanić, generalna direktorka Francusko-crpske privredne komore.

Već sledeće nedelje u Tirani biće potpisan ugovor o dugoročnoj saradnji između MEDEF-a i Komora zapadnog Balkana.

(RTS)


Ostavite komentar