Rizici postoje, inflacija i dalje vreba – kada se očekuje smanjenje kamatnih stopa

Profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić rekao je da se tokom ove godine očekuje smanjenje kamatnih stopa između 0,25 i 0,5 odsto, što će dovesti do smanjivanja šestomesečnog euribora na 3,3 ili 3,4 odsto.

„Treba reći da su i ranije tržišta očekivala pad, da se to nije desilo baš zbog opreznosti i faktora koji utiču još uvek i prisutni su i mogu odložiti obaranje inflacije“, naveo je profesor Đukić.

Istakao je da se beleži manji broj transakcija što može dovesti do bržeg obaranja inflacije od očekivanog, ali da su najveća nepoznanica geopolitički problemi koji mogu da utiču na kretanje cena.

U Srbiji je referentna kamatna stopa od jula 6,5 odsto. Viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Ivković rekla je da je NBS oprezna i da kamatna stopa nije spuštena zbog toga što i dalje postoje rizici.

„Moramo još malo sačekati da vidimo razvoj događaja na Bliskom istoku, kako će se to odraziti na cene energenata. Imamo već slučaj sa Sueckom kanalom, Crvenim morem, kako će se odraziti na transport, da nemamo ponavljanje pojedinih situacija, prekida globalnih lanaca snabdevanja. Šta bi moglo da se desi? Vi teoretski spustite 25, 50 baznih poena, inflacija i ti globalni pritisci počnu da se vraćaju i vi gubite svoj kredibilitet koji je NBS u prethodnih 12 godina izgradila“, rekla je Ivkovićeva.

Istakla je da je mnogo manja šteta da se malo sačeka i vidi kako će se razvijati rizici, nego da se prevremeno spusti kamatna stopa i od toga nastaje šteta zbog veće inflacije, a gubi se i kredibilitet.

Gostovanje prof. Mališe Đukića i Ane Ivković u Jutarnjem programu u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

(RTS)