Radovi na auto-putu Ruma–Šabac pri kraju, most na Savi uskoro se otvara za saobraćaj

Šabac spreman čeka i nove puteve i nove privrednike – sa obe strane novog mosta 600 hektara industrijske zone.

„Mi 24 godine željno čekamo da se dogodi ovo rešenje auto-puta koje će nam dati mogućnost da razvijamo bolje odnose sa dobavljačima i našim kupcima i samim tim sa našom lakom robom koja trpi visoku cenu transporta. To će omogućiti širenja na druga tržišta za koja do sada nismo imali mogućnosti“, kaže Nikola Janjić, zamenik generalnog direktora „Kartonval Šabac“.

U zoni već posluje 36 kompanija sa 5.000 zaposlenih. Među brojnim domaćim firmama japanski i kineski gigant koji planira da uposli 2.600 radnika, a za proizvodne pogone kupili su i četvrtu parcelu. Interesovanje raste uz gradnju puteva.

„Samo prošle godine je prodato 77 hektara zemljišta i dalje je veliko interesovanje. Grad u svom vlasništvu poseduje u ovom trenutku oko 110 hektara. Grad prodaje parcele kompletno infrastrukturno opremljene sa pristupnom saobraćajnicom, vodovodom, kanalizacijom, gasnom infrastrukturom. Investitor ima slobodu da bira položaj i oblik parcele, cena je 120.000 evra po hektaru zemljišta“, kaže Dragan Vasić, rukovodilac odeljenja za lokalni ekonomski razvoj grada Šapca.

Mogu da izaberu i da posluju u bescarinskoj zoni.

Direktor Carinske zone Šabac Vlada Trifunović kaže da u slobodnoj zoni u tom gradu postoji već 15 stranih firmi koje rade.

„Ostvarili su promet od 430 miliona evra, imaju povećanje od 130 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu i oko 1.000 radnika se više zaposlilo za tih godinu dana. Veliko je interesovanje novih stranih kompanija koje će doći zbog našeg novog auto-puta koji se uskoro otvara“, rekao je Trifunović.

Samo na kilometar puta je sedam hala, još desetak se gradi. Za opremanje zone grad Šabac je ove godine izdvojio 300 miliona dinara.

Starim mostom dnevno pređe i do 20.000 vozila. Uskoro će ići brže, za prilaz novom, završavaju se radovi na nadvožnjaku i petlji.

(RTS)


Ostavite komentar