Prvi let „Er Srbije“ za Čikago; Vučić: Linija nas povezuje sa dijasporom, ali i sa američkim narodom

Predsednik Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, svečanim presecanjem vrpce na aerodromu „Nikola Tesla“, zvanično su otvorili prvi let nacionalne avio-kompanije „Er Srbija“ za Čikago.

„Ovo je važan i veliki dan za nas, ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31. godinu. Danas je ‘Er Srbija’ jedina kompanija u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada – Njujork i Čikago. Ne postoji ni bolja kompanija, ni bolji grad za vezu sa SAD. Ako pogledate vreme u koje poleće avion, razumećete da on stiže u Čikago u najbolje vreme“, rekao je Vučić.

Zahvalio je američkim partnerima što su „Er Srbiji“ i u Njujorku i u Čikagu omogućili najbolje moguće uslove i što, kako je rekao, naša kompanija može da zadovolji interes svih ljudi iz regiona, da im obezbedi sigurnost, udobnost i veoma brz prevoz.

„Od Čikaga do Beograda leti se manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od 11 sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, 8.000 kilometara pređete za tako kratko vreme“, istakao je Vučić.

„Beograd-Njujork danas najprofiltabilnija linija“

Dodao je da je let Čikago-Beograd popunjen sve do 3. juna, a da za let Beograd-Čikago ima još mnogo mesta.

„Mi smo prve dve i po godine gubili novac na liniji Beograd-Njujork, dok je to danas najprofiltabilnija linija. Imali smo dovoljno snage i strpljenja da izdržimo sve i danas je to bukvalno najuspešnija i najprofitabilnija linija. Verujemo da će to biti i sa Čikagom i to za još manje vremena. To je velika stvar za nas“, konstatovao je Vučić.

Istakao je da je Srbija sa SAD pre 10 godine imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde, uprkos velikoj udaljenosti.

Konstatovao je da to jesu neki uspesi, ali da veruje da trgovinska razmena sa SAD može i mora biti mnogo veća.

Naveo je da linija sa Čikagom povezuje Srbe i Srbe, našu ogromnu dijasporu, naše divne ljude koji žive u središnjem delu SAD, ali koji će da imaju dobru konekciju i prema Kanadi, dok ne otvorimo liniju za Kanadu, prema Torontu, ali i prema zapadnjom delu SAD, Srednjem zapadu, Kaliforniji i svim drugim američkim državama.

„Osim Srba i Srba, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo više o SAD, a verujem i oni o nama. Velika stvar za Beograd i Srbiju i ne moramo da idemo na Franfurt, Minhen, Beč, Istanbul, ni u jedan od tih velikih gradova u koje smo uvek bili zagledani. Možemo da idemo iz Beograda. Ogroman uspeha za nas i ‘Er Srbiju’, čestitam vam na tome“, poručio je predsednik Srbije.

„Er Srbija u prva četiri meseca ostvarila sve rekorde“

Pohvalio je način na koji su rekonstruisane aerodromske prostorije i poručio da će, kada se aerodrom završi, nešto u junu, a nešto do kraja godine, to biti ubedljivo najlepši aerodrom u regionu.

Naglasio je da je „Er Srbija“ u prva četiri meseca ove godine ostvarila sve rekorde.

„Preko devet miliona evra profita, a na računu ima 177 miliona evra u ovom trenutku. Mi smo bolji danas nego što je JAT ikada bio u velikoj Jugoslaviji, iako je zemlja više nego tri puta manja. Samo kada se setim koliko je bilo sumnje i neverice na početku oko ‘Er Srbije'“, rekao je Vučić.

Hil: „Er Srbija“ zbližava SAD i Srbiju

Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji istakao je da „Er Srbija“ ne samo što razvija nove destinacije i širi se kao kompanija već i čini nešto sto je za njega najznačajnije, a to je da zbližava Sjedinjene Američke Države i Srbiju kao dva naroda.

Marek: Veliki broj letova na toj ruti izuzetno dobro popunjen

Jirži Marek, generalni direktor „Er Srbije“ ističe da ga raduje činjenica da je veliki broj letova na toj ruti izuzetno dobro popunjen.

„Verujem da će direktna linija između Beograda i Čikaga biti značajna za Srbiju i Beograd, čitav region Zapadnog Balkana, kao i veliki broj naših sunarodnika koji žive i rade u Sverenoj Americi“, kaže Marek.

Let „Er Srbije“ biće svečano dočekan na čikaškom međunarodnom aerodromu „O’ Her“, koji je jedan od šest najprometnijih na svetu.

Do Čikaga, srpska nacionalna avio-kompanija će leteti dva puta nedeljno: sredom i subotom, a od 12. juna biće uveden i treći polazak, ponedeljkom.

(RTS)