Profesor Đuričin: Geopolitika se u Davosu uvek pojavljuje kada ekonomija proklizava

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin rekao je za RTS da će centralna tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma u Davosu biti geopolitika.

„To je posledica činjenice da svetska ekonomija nije u stanju da raste po održivoj stopi rasta, da smanjuje siromaštvo i da rešava glavne strukturne neravnoteže koje su vezane za socijalno-ekonomski sistem, ekonomski neoliberalizam, kao i za druge neravnoteže koje se javljaju u fizičkom sistemu i u biološkom sistemu“, rekao je profesor Đuričin.

Istakao je da je jedna od velikih neravnoteža i nestanak biljnih i životinjskih vrsta, pa se postavlja pitanje, šta će ljudi, kojih je sve više, jesti u bliskoj budućnosti.

„Geopolitika se uvek pojavljuje kada ekonomija proklizava i to se dešava poslednjih 20 do 25 godina sa indikacijama, a od 2008. do danas veoma intenzivno i ubrzano“, naveo je profesor Đuričin.

„Mnogi će oceniti da se svetska privreda nalazi u krizi sa duplim dnom“

Profesor Đuričin je napomenuo da će mnogi oceniti da se svetska privreda nalazi „u krizi sa duplim dnom“.

„S tim da je jedno dno visoka inflacija, drugo dno je recesija, tako da se mi nalazimo u stagflaciji. Bez promene paradigme ekonomije, a to znači bez zelene tranzicije prema održivoj ekonomiji koja vodi računa o ograničenjima prirode, a ne o ličnim interesima akcionara, nema boljitka“, istakao je profesor Ekonomskog fakulteta.

Profesor Đuričin je rekao da samit u Davosu mnogi bez razloga napadaju da je to mesto na kojem se okuplja elita koja tamo dolazi da se provede.

„Umesto da se razmišlja o tome da je Davos mesto koje već 54 godine u kontinuitetu sakuplja donosioce odluka i ljude koji utiču na odluke kao što su razni naučnici i političari kako bi se našla rešenja za narasle socijalne, ekonomske i političke probleme“, naveo je Đuričin.

Ocenio je da je Davos mesto na kojem se okupljaju ljudi koji imaju šta da kažu i šta da predlože kako bi došlo do nekakvog konsenzusa u pravcu traženja rešenja.

Predsednik Vučić od danas u Davosu

U Davosu će od danas do 19. januara boraviti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Učestvovaće na sesiji Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana, a planirano je i prisustvo predsednika na panelima Vraćanje vere u globalni sistem i Izgradnja Evrope budućnosti, kao i učešće u diskusiji na temu Novo evroazijsko svitanje.

Planiran je i niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija.

Profesor Đuričin je rekao da je važno da se predsednik jedne male kontinentalne zemlje, koja ima geopolitičke probleme, nađe na tom značajnom skupu.

„Da bismo nametnuli našu agendu, mislim da je prilika i privilegija učestvovati na takvom skupu i koliko znam predsednik Srbije otkad je počeo da učestvuje na Davos forumu, on svake godine na njemu učestvuje među ovih tridesetak najvažnijih političkih lidera, inače učestvuje oko 3.000 delegata iz 120 zemalja“, rekao je Đuričin.

(RTS)


Ostavite komentar