Privredna delegacija Srbije putuje u Tokio – kako posluju japanske firme u našoj zemlji

Japan je druga zemlja u svetu po broju investicija, posle Sjedinjenih Država. Prema poslednjim podacima, direktne investicije u Srbiji do 2024. dostigle su 800 miliona evra. Japanske kompanije najviše su uložile u duvansku, mašinsku, automobilsku i hemijsku industriju. IT sektor, saglasni su iz Privredne komore, novi je potencijal.

„One pored visokih standarda donose i novo znanje i nove tehnologije, jer i nas gledaju kao mesto povezivanja Istoka i Zapada, da smo dobri ne samo logistički, već i da imamo zaista dobru radnu snagu, obrazovan kadar, a zahvaljujući našim stručnim fakultetima, univerzitetima“, kaže Jovana Majstorović iz Privredne komore Srbije.

„Nidek“ – saradnja japanskih i domaćih stručnjaka

O odličnoj saradnji sa japanskim stručnjacima svedoče i zaposleni u kompaniji za proizvodnju električnih motora „Nidek“ u Novom Sadu.

„Mogu da kažem da sam zadovoljna time što radim u ‘Nideku’, pružaju nam dosta mogućnosti posebno nama mladim inženjerima za napredovanje, mnogo toga možemo da naučimo“, ističe Dragana Kovačević, procesni inženjer.

„Nije naporno, sve je robotizovano, linija ide, radimo na 15, 20 sekundi tako da imamo vremena da pregledamo komade i da isporučimo kupcu kvalitetne proizvode“, dodaje Slađana Krajina, operater u proizvodnji.

Iskustvo japanskog „Nideka“ u Srbiji primer je za korporacije zainteresovane za nova ulaganja. Izvoznom orijentacijom pozicionirale su Srbiju u centar bitnih strateških industrija u Evropi i svetu.

„Došli smo u Srbiju 2021. godine. Nakon istraživanja, započeli smo izgradnju fabrike u decembru 2022. i za manje od deset meseci ova zgrada bila je spremna za početak proizvodnje. Prezadovoljan sam brzinom i razvojem kompanije, zato i pozivam kolege iz Japana da dođu kod nas“, poručuje Jašuki Kavasaka, generalni direktor „Nideka“ u Srbiji.

Uskoro nova zapošljavanja u „Nideku“

Kao prednost investiranja u Srbiji, čelnici „Nideka“ navode razvijenu infrastrukturu, poznavanje engleskog jezika, stručnost zaposlenih i inženjera. Samo u prvoj godini poslovanja proizveli su više od milion elektro-motora.

„Taj obim proizvodnje i zapošljavanja će značajno da raste u narednom periodu, tako da već u narednoj godini očekujemo oko tri miliona proizvedenih jedinica i to neće biti moguće ostvariti sa trenutnim brojem zaposlenih kojih je 220, već očekujemo da do kraja godine imamo oko 300 zaposlenih u našoj kompaniji“, ističe Ivan Milanović, direktor fabrike „Nideka“ u Srbiji.

Krajem godine počinju radovi na proširenju proizvodnog pogona sa novih 16.000 metara kvadratnih.

(RTS)