Polaganje kamena temeljca nove fabrike japanske kompanije „Šoji“ u Inđiji, posao za 150 ljudi

Aleksandar Vučić je na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku „Šoji“ u Inđiji rekao da je reč o veoma važnoj investiciji pošto će, pored toga što će to postrojenje koristiti najnoviju tehnologiju, kompanije dovesti i i druge japanske investitore u našu zemlju.

„Nisam ovo ja rekao, ovo mi je u nekoliko navrata ponovio ambasador Japana u Beogradu – da je ova investicija možda važnija čak i od nekih drugih, naizgled, većih japanskih ulaganja, jer ova investicija će dovesti i nove japanske investitore“, naveo je Vučić.

Naglasio je da je ta japanska kompanija izuzetno važna u tom lancu snabdevanja koja proizvodi deo – „laminaciju za motore bez čega, na primer, električni motor ne može da ide.“

„Sa najnovijom tehnologijom ovde će da nikne fabrika od 18.000 kvadratnih metara. Ogromna fabrika u kojoj će raditi više od 100 ljudi. Ali će ta investicija dovesti i nove snabdevače, i verujem kada budemo uspeli sa Evropljanima da dogovorimo sve oko ‘zelenih traka’ i PEM konvencije i svega drugog u budućnosti i neke od najvažnijih proizvođača i u auto-industriji“, rekao je Vučić u svom obraćanju.

Ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura rekao je da mu je zadovoljstvo što je kompanija „Šoji“ za svoju prvu fabriku u Evropi izabrala baš Srbiju i Inđiju i zahvalio Vladi i Vučiću na kontinuiranoj pomoć koju pruža japanskim kompanijama.

„JFH Šoji je izuzetno značajna kompanija u okviru JFH Grupe, jedan od vodećih proizvođača čelika. U ovoj fabrici u Inđiji, JFH Šoji Srbija će proizvoditi jezgro za elektromotore, za ‘Nidek’ u Novom Sadu, a i za automobilske kompanije iz drugih zemalja“, istakao je Imamura na polaganju kamena temeljca.

U Inđiji prvo evropsko postrojenje japanske kompanije

Izvršni direktor kompanije JFE Shoji Korporejšn Jošicugu Kobajaši rekao je da se nada da će fabrika u Inđiji unaprediti uspešno poslovanje korporacije.

„Mi smo japanska trgovačka kompanija, i jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti elektro-čelika, za motore i transformatore. Da bismo ojačali naš lanac snabdevanja, tražili smo odgovarajuću lokaciju u Evropi. I kao rezultat našeg pažljivog proučavanja, došli smo do zaključka da je za izgradnju naše prve fabrike u Evropi najatraktivnije mesto Inđija u Srbiji, s obzirom na potencijalne mogućnosti ljudskih resursa, kao i infrastrukture“, rekao je Kobajaši.

Vučić se po dolasku u Inđiju se sastao sa predstavnicima japanske kompanije.

Kompanija JFE Šoji Srbija posluje u okviru jedne od vodećih japanskih korporacija JFE „Šoji Korporejšn.“

Osnovana je 1954. godine posluje u industriji čelika, trenutno zapošljava više od 8.500 ljudi u više od 54 pogona i poslovnica u zemljama Jugoistočne Azije (ASEAN), Kini i Severnoj Americi.

Član je JFE Holding Inc, koji posluje u 22 regiona širom sveta sa više od 64.000 zaposlenih u okviru grupe. JFE Šoji Srbija će proizvoditi jezgra motora sa širokim spektrom primene, od električnih aparata za domaćinstvo do pomoćnih i glavnih motora za automobilsku industriju.

Iz kompanije naglašavaju da će koristiti najnovije tehnologije i doprineti razoju automobilske i elektro-industrije kako u Srbiji tako i u Evropi.

(RTS)