Poslovni srpsko-grčki forum, prisustvuju Vučić i Micotakis

Obraćajući se na Forumu predsednik Vučić je rekao da moramo da privlačimo što više grčkih kompanija.

„Sve su dobrodošle u Srbiju. Zamolio bih grčke banke da pokažu interes za srpsko tržište, jer je Srbija sada drugačija, ima stabilne finansije, u narednim godinama želimo da imamo i veći rast od procena MMF, a u trci smo sa vremenom, jer sve mora da bude završeno do decembra 2026. godine“, rekao je Vučić.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu a prisustvuju predstavnici više od 200 kompanija, od čega je srpskih 125 a grčkih 76. Pre foruma održan je sastanak Vučića i Micotakisa, nakon čega su održali konferenciju za novinare.

U privrednoj delegaciji Grčke preovlađuju kompanije iz energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije ali i nekretnina i bankarskog sektora.

Predviđeno je da se na plenarnoj sesiji obrate predsednik Srbije Aleksandar Vučić, grčki premijer Kirijakos Micotakis, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Na panel sesiji koja je planirana posle plenarnog dela više ministara u Vladi Srbije predstaviće razvojne projekte naše zemlje.  Prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 792,3 miliona evra.

Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i bio je manji za 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz iznosio 299 miliona evra i bio veći za 5,7 odsto nego godinu dana ranije. Srbija je lane u robnoj razmeni sa Grčkom zabeležila deficit od 194,3 miliona evra a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 procenata.

(RTS)


Ostavite komentar