Počeo Balkanski forum u Budimpešti – Srbija i Mađarska razmatraju energetske investicije

Pitanja sigurnosti snabdevanja i energetska nezavisnosti u vremenu geopolitičkih i ratnih sukoba – bile su teme rasprave na panelu posvećenom energtskoj bezbednosti regiona. Zemlje moraju biti spremne za te izazove, a poruka učesnika Foruma je da to zavisi od regionalnog energtskog povezivanja – gasovodima, naftovodima i dalekovodima.

Akcenat se stavlja i na zajedničku gradnju LNG terminala za tečni gas, a posebno na povećanju kapaciteta nuklearne i obnovljive energije, što su zahtevi energetske tranzicije.

„Možete da maštate i da pričate o diverzfikacijai, ali dok god samo pričate a ne preuzimate akcije i pratite šta ste rekli diverzifikacija će ostati samo san jer, šta ustvari diverzifikacija znači, ona ima tri aspekta – aspekt modaliteta stvaranja energije, diverzfikacija ruta snabdevanja i diverzifikacija izvora“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Energetska kriza nas je naučila tri stvari, prva je da nam je potrbna veća sigurnost snabdevanja, druga je da nam je potrebno više energetske nezavisnosti, i treće je da nam je potrebna veća povezanost među zemljama sa kojima se graničimo. Da bismo postigli prvo potrebna nam je infrastruktura, kako bismo osigurali i unapredili snabdevanje, moramo da sagradimo infrastrukturu. Drugo je da izgradimo energetsku nezavisnost, to znači diverzifikaciju, da imamo više opcija, i treće je povezivanje što znači da moramo više da sarađujemo“, istakla je ministarka rudarstva i energetike.

Srbija već dve zime skladišti gas u Mađaskoj što doprinosi našoj gasnoj bezbednostia. A radi se i na povećanju trazita gasa kroz našu zemlju u Mađarsku. Srbija i Mađarska jačaju saradnju jačaju i zajedničkim investicijama. Posle panela srpska ministraka energetike i šef mađarske diplomatije razgovaraće o napretku projekta naftovoda koji će povezati dve zemlje, kao i o napretku projekta Panonskog koridora za prenos struje.Te investicije su za Srbiju u narednom periodu među najznačajnijih u energetskom sektoru.

(RTS)


Ostavite komentar