Pali prvi otkosi pšenice i ječma, koju cenu ratari mogu da očekuju

Žetva pšenice i ječma počela je dve do tri nedelje ranije od uobičajenog roka. Prvi prinosi ranih sorti pšenice u Mošorinu su bili negde oko pet tona po hektaru. 

Juče je u okolini Perleza počela žetva ječma, a prinos je bio 4,5 tone po hektaru je bio rod ječma, ali vlažnost ječma nešto viša, oko 15 odsto i to može da bude problem rane žetve.

Prema rečima Sanje Mehandžić iz Poljoprivredne stanice Novi Sad, ova godina je vrlo specifična,  visoke temperature su krenule rano s proleća i biljke su ušle u fazu da su spremne za žetvu. 

O čemu ratari moraju da vode računa

„Da skrenem pažnju poljoprivrednim proizvođačima da vode računa kada će ući u žetvu pšenice, upravo zbog te vlage koja je visoka, znači da ne krenu suviše rano.Treba da spreme svoje kombajne adekvatno da bi svako zrno pokupili. Veoma je bitno da ne spaljuju žetvene ostatke, samim tim se uništavaju mikroorganizmi u oraničnom sloju. Ako palimo žetvene ostatke to je kažnjivo i fizička lica mogu da snose kazne do 50.000, a pravna lica čak i do milion dinara“, upozorila je Mehandžićeva.

Kolika je cena za pšenicu i ječam

Ono što naravno poljoprivrednike interesuje jeste cena, prodaja na produktnoj berzi. Ugovori za prodaju u narednom periodu su bili oko 22 dinara za pšenicu sa rokom isporuke narednog meseca.

Stočni ječam se protekle nedelje prodavao, odnosno zaključivan je ugovor za 18,5 dinara po kilogramu.

To su cene koje u odnosu na prošlu godinu su za oko dva dinara po kilogramu više nego u istom ovom periodu pre godinu dana.

(RTS)