Otvoren Kopaonik biznis forum – Tabakovićeva: Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu

Kopaonik biznis forum održava se 31. put, a zvanično su ga otvorili ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Govorili su o kretanjima makroekonomske, odnosno monetarne i fiskalne politike u Srbiji.

U svom izlaganju, guvernerka Tabaković nas je podsetila da smo prošle godine obeležili 150 godina dinara i da se malo ko može time pohvaliti, da su uz grb, zastavu i himnu, da duh jedne nacije čine kultura, tradicije, ali i nacionalna valuta koja je ogledalo i od suštinskog značaja za suverenitet u svetu i da ovde na biznis forumu ništa nema smisla dok jedan deo našeg naroda nema pravo da koristi nacionalnu valutu.

„Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu, niti pravo na život u miru i to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i svake institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti“, navela je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da se predano radi na cilju da Srbija dobije investicioni rang.

„Bavimo se svim faktorima koji mogu da utiču na povećanje tog izgleda odnosno rejtinga. Posvećeno s tom cilju treba da ima za rezultat još više investicija i da proširi bazu investitora i da Srbiju još bolje pozicionira na investicionoj mapi. Obezbedili smo rekordne devizne rezerve zemlje, sada već 25 milijardi evra i više su za 87 procenata nego u predpandemijskoj 2019. godini. Stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou. Formalna zaposlenost u privatnom sektoru je za oko 10 procenata iznad predpandemijskog nivoa“, navela je Tabakovićeva.

Mali: Ove godine planiran rast od 3,5 odsto

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da BDP Srbije prvi put prošle godine prešao granicu od 69 milijardi evra i da je ove godine planiran rast od 3,5 odsto, a sledeće četiri procenta.

„Realno je da mi idemo preko 90 milijardi 2027. godine, kada ćemo biti domaćini Ekspa i kada smo tu godinu definisali kao sledeće prolazno vreme. Dakle, ako nas geopolitička situacija posluži na pravi način, ono što smo zacrtali sebi kao cilj, biće potpuno ostvarivo da 2027. godine Srbija ima bruto proizvod BDP od 100 milijardi evra“, naveo je Mali.

Ministar finansija je istakao da je cilj da se podigne standard do 2027. godine, ali da i Srbija potpuno drugačije izgleda sa savremenim saobraćajnicama, autoputevima, brzim prugama, ali i obnovljenim i novim školama, vrtićima i bolnicama.

U daljem radu razmatraće se o izgledima Evropske unije za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, digitalnoj transformaciji, klimatskim promenama i saradnji u regionu. U popodnevnim satima analiziraće se teme o budućnosti automobilske industrije, nedostatku kvalitetne radne snage u Srbiji, kao i o konkurentnosti naše privrede.

Prvi dan Kopaonik biznis foruma završiće se razgovorom sa predsednicom Vlade Anom Brnabić u večernjim časovima.

(RTS)


Ostavite komentar