Nuklearna saradnja Kine i Francuske prevazilazi granice – kako njihovo iskustvo može pomoći Srbiji

Prvu nuklearnu elektranu Kina je izgradila u prošlom veku uz podršku Francuske, a zatim i drugu. Iako danas gradi više od 30 novih reaktora, francusko iskustvo i saradnju smatraju posebnom karikom koja je doprinela razvoju nezavisne kineske nuklearne tehnologije.

Luo Ćiping, predsednik kineskog Instituta za strategiju nuklearne industrije ističe da sa Francuskom imaju četrdesetogodišnju istoriju nuklearne saradnje.

„Francuska i Kina su na drugom i trećem mestu u svetu po operativnim kapacitetima nuklearne energije. Kina ima najveći instalirani kapacitet za nuklearnu energiju u izgradnji“, dodaje Ćiping.

Tokom prošlogodišnje posete francuskog predsednika Kini, dve zemlje su pokrenule i zajednički rad na „studiji o nuklearnoj energiji i niskougljeničnom razvoju“.

Protekla poseta kineskog predsednika Parizu samo je potvrdila jačanje saradnje na tom polju.

Erve Mašeno, bivši direktor francuskog EDF-a za Azijsko-pacifički region ukazuje da je energetska tranzicija očigledno važno globalno pitanje, u kojem Francuska i Kina igraju posebnu ulogu i imaju posebnu odgovornost.

„Ponosan sam što sam pomogao Kini da pokrene planove za korišćenje nuklearne energije. Od tog posla koristi imaju i u Francuskoj i u Kini, i neće se uzajamno ometati“, ističe Mašeno.

Gde je Srbija u oblasti nuklearne energije

Srbija sa obe nuklearne sile energetski već sarađuje. Sa Francuskom je prošlog meseca potpisan memorandum koji predviđa i razvoj nuklearnog civilnog programa, a dobre veze sa Kinom to mogu dodatno da unaprede.

Dr Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, ocenjuje da je Srbija zastala u toj oblasti i da je bitno da se ta oblast otvori u naučnom i stručnom, a možda i u smeru da se nuklearna energija koristi.

„Ovo pokazuje da je energetika u fokusu velikih sila, da u rešavanju energetskih pitanja nuklearna energetika ima veoma značajno mesto“, dodaje Rajaković.

Vlada bi u narednom periodu mogla da pokrene i ukidanje moratorijuma na gradnju nuklearki, koji je preuzet iz vremena SFRJ.

(RTS)