Nova era ekonomskih odnosa Srbije i Japana

Robna razmena Srbije i Japana u prethodnoj godini bila je na rekordnih 332 miliona dolara, a da postoji prostora za proširenje i unapređenje saradnje zaključci su već nakon prvih sastanaka koje je imala srpska delegacija u Japanu sa privrednicima i zvaničnicima ove zemlje.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović kaže da je prostor veliki i da je Japan  jedna od najmoćnijih svetskih ekonomija, kao i da su investicije poslednjih pet godina značajno porasle.

„Želimo da ubrzamo rad na sporazumu o zaštiti investicija. Očekujem da je ovo samo još jedan novi korak u našim odnosima, da će već u oktobru značajna japanska delegacija posetiti Beograd da ćemo intenzivirati naše ekonomske odnose i očekujem da u narednih nekoliko godina možemo da podignemo našu trgovinsku razmenu na više od 600 miliona evra godišnje“, kaže Momirović.

Razvoj veštačke inteligencije jedna od važnih tema

Nauka, privreda, razvoj startap eko-sistema, samo su neke od tema o kojima je srpska ministarka nauke Jelena Begović razgovarala sa japanskim ministrom unutrašnjih poslova koji je nadležan i za veštačku inteligenciju. Podrškom Srbiji za mesto predsedavajućeg u globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju 2025. godine, japanske kompanije potvrđuju veliki potencijal Srbije u IKT sektoru.

„Jako bitna tema bila je i kako razvijati dalje veštačku inteligenciju što predstavlja veliki izazov, a pri tome da budemo odgovorni da budemo svesni i dobrih strana ali opasnosti i kako da pravno regulišemo razvoj veštačke inteligencije, primenu veštačke inteligencije i kako da uvedemo još bolje etičke smernice „, navodi ministarka Begović.

Prema njenim rečima, Srbija će zajedno sa Japanom na mestu predsedavajućeg ovog partnerstva za veštačku inteligenciju imati veliku odgovornost, ali i veliku šansu da utiče na pravni i etički okvir za razvoj veštačke inteligencije na globalnom nivou.

Japanske kompanije i ulaganje u srpsku privredu

Iz Privredne komore Srbije naglašavaju da, osim interesovanja za hemijsku, automobilsku i prehrambenu proizvodnju, korporacije iz Japana žele da investiraju u sektor energetske efikasnosti, dekarbonizacije, ali i u pametna rešenja koja donose srpski stručnjaci.

„Za velike japanske kompanije koje se sada najviše susreću sa problemima, kao veliki konglomerati, da izađu u susret nekim novim izazovima, kao što su nove tehnologije, kao što je Veštačka inteligencija, kao što su neke EmBed tehnologije u hardveru, da proizvodnim procesima pre svega, ponudimo i da možemo da budemo konkurentni. Mi možda ne možemo da proizvedemo infrastrukturu za IT ili ne možemo da proizvedemo ne znam kakve robote, ali možemo da nađemo rešenja i tu smo jako dobri tu smo na svetskom nivou“, rekao je predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež.

Zadatak ekonomske misije Srbije u Japanu je da poveća prepoznatljivost naše zemlje na mapi investicija i dokaže da kao centralna zemlja Jugoistočne Evrope nudi najbolju poziciju i uslove za kompanije iz Japana, za lakšu proizvodnju i plasiranje robe zemljama Balkana i Evrope.

(RTS)