NIS puni budžet, ali i investira u lokalne projekte

Kroz projekt „Zajednici zajedno“ NIS uglavnom finansira poslove koje predlažu sami građani.

Donacijama su izgrađeni ili opremani: vrtići, bolnice, igrališta, obrazovne, kulturne i sportske ustanove. Zahvaljujući pomoći, novu laboratoriju dobio je i „Načno-tehnološki park“ u Nišu.

Dr Milan Ranđelović, direktor Naučnotehnološkog parka kaže da je važno da drtuštveno odgovorne kopanije i korporacije koje uspešno posluju u Srbiji prepoznaju mogućnosti i podrže razvoj ove oblasti. 

„O uspehu programa „Zajednica zajedno“ najviše govori njegov rezultat. Realizovali smo više od 1.100 projekata vrednih više od 1,7 milijardi dinara. I posle ovih petnast godina, mogu da kažem da je to tek početak“, rekao je Kiril Tjurdenjev, direktor NIS-a.

U Vladi ističu da NIS kao garant energetske sigurnosti zemlje društvenu odgovornost pokazuje podrškom mladima i učešćem u zelenoj tranziciji. Svoje pumpe širom Srbije sve više snabdevaju strujom koju proizvode iz solanih panela.

Jedan od najvećih budžetskih davalaca

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike rekla je da je NIS delom i državna kompanija, kompanija svih građana Srbije i on je jedan od najvećih budžetskih davalaca, ali i domaćih investitora.

„Ostvarivanje održive energetske budućnosti ne možemo dostići bez kvalitetnih uslova bez obratzovnih kadrova bez znanja iskustva zbog čega je energetske tranzicija veoma važna karika istraživačkog rada a kojoj NIS daje veliku podršku“, napomenula je ministarka.

A iz NIS-a i upozorenje građanima da paze na internet prevare. Poslednjih meseci pojavili su se lažni pozivi za nagradne igre i investiranje u akcije „Gasproma“ i Naftne industrije Srbije.

(RTS)