NBS zadržala refentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelilo je dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja polovinom ove godine, ističe NBS.

Naglašava da je prilikom odlučivanj uvažena i činjenica da su u prethodnom periodu povećani referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve.  kao  i da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu.

„Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred ukazuju na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike“, navodi centralna banka.

Inflacija ubrzano pada

NBS dodaje da je Izvršni odbor imao u vidu da „globalna inflacija opada brže od očekivanja i približava se pretpandemijskim nivoima, usled slabljenja troškovnih pritisaka, popuštanja zastoja u lancima snabdevanja i efekata prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova većine centralnih banaka“.

„Iako su svetske cene nafte u padu zbog smanjene tražnje, a cene primarnih poljoprivrednih proizvoda zbog globalno dobre poljoprivredne sezone, globalna neizvesnost može uticati na njihov rast i usporiti povratak inflacije u granice cilja u mnogim zemljama“, kaže se u saopštenju.

(RTS)


Ostavite komentar