Najveća regionalna agrobiznis konferencija na Kopaoniku – lideri digitalizacije u Srbiji su poljoprivrednici

Digitalna revolucija u Srbiji je realnost. Za pet godina, dva miliona građana je preko nacionalnog E-portala dobilo svoje elektornsko lice.

E-agrar je doprineo da za četiri meseca 300.000 poljoprivrednika zakorači u digitalni svet. Stotinu dokumenata zamenio je klik. Platforma smanjuje korupciju, donosi veću transparentnost i bržu isplatu gazdinstvima, što se pokazalo na primeru subvencija po hektaru.

„Podneto je preko 277.000 zahteva. Valjda to govori o njenoj obimnosti. Ona se paralelno isplaćuje od prvog dana od kada važi javni poziv, od kada je otvoren. I danas je otvorena, a mi smo isplatii preko 180.000 zahteva.To se nikada do sada nije dogodilo“, ističe ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ministar za informisanje i telekomunikaciju Mihajlo Jovanović kaže da je sledeći korak da se kroz satelitske i druge digitalne analize kontroliše da li se subvencije koriste na pravi način.

Prva neslaganja su već primetna. Broj regoistrovanih gazdinstava je manji za 160.000.

„Naravno da ako imate kravu i ako je ona na vašem gazdinstvu i genetički je kvalitetno priplodno grlo, da za to treba da dobijete subvenciju, ali ako je multiplicirate na nekoliko gazdinstava, nešto nije u redu“, kaže ministarka Tanasković.

U završnici konferencije govoriće se o značaju regionalnog povezivanja

Cilj digitalne transformacije je uspostavljanje dijaloga između tradicionalne industrije i inovativne zajednice.

„Nije samo pitanje da li ćemo neke troškove smanjiti uvođenjem inovacionih tehnologija, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosi u poljoprivredi i u proizvodnji hrane“, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prvi korak bio je podizanje „Agrosens“ platforme koju danas potpuno besplatno koristi više od 20.000 poljoprivrednika.

„Platforma omogućava da na jednostavan i intuitivan način, putem mobilnog telefona, dobiju najsavremenije digitalne alate – satelitsku sliku, dornve, pametne analize zemljišta, preporuke, virtuelne kooperative udruživanjem više poljoprivrednika u jedan digitalni sistem. Naša prognoza je da za dve godine imamo potpuno digitalizovanu poljoprivrednu scenu i da sa evropskog začelja izađemo na prvo ili drugo mesto“, kaže profesor Vladimir Crnojević, direktor „Biosensa“.

E-agrar i E-uprava u celini biće i platforme znanja i edukacije.

Sutra, u završnici konferencije, koju prati 300 učesnika, govoriće se o značaju lanaca snabdevanja i regionalnog povezivanja, ali i o uticaju klimatskih promen na poljoprivredu, što je sve češće i globalno pitanje.

(RTS)