Najezda glodara na njivama, kako sačuvati tek posejano žito

Poljoprivrednik iz Iđoša Vasa Martinov završio je setvu pšenice na oko 80 hektara. Uz sve probleme koje je imao zbog loših uslova na tržištu, sada ima i dodatni, kako da zaštiti ponikli usev od glodara.

„Ako bude trebalo da trujem miševe na tolikim površinama, koliko treba tih mamaka? Jednu prikolica da kupimo, pa ni to nije jeftino i to je trošak. To je nemoguće, na manjim površinama se to može suzbiti – najezda glodara, ali na većim površinama – teško“, kaže Martinov.

Prag štetnosti je na većini njiva prevaziđen. Za poljskog miša iznosi 10 do 50, a za voluharicu do 500 aktivnih rupa po hektaru.

„Neke parcele smo četiri puta već trovali. Sigurno ćemo morati pet-šest puta da pređemo njive, onda ćemo moći da sačuvamo pšenicu“, rekao je poljoprivrednik iz Bečeja Nandor Kovač.

Neobično visoke dnevne temperature u oktobru i na početku novembra, pokrenule su i razvoj mikroorganizama i insekata koji su doneli bolesti pšenici i ječmu.

„Skoro svake setvene sezone pšenice imamo veliku brojnost lisnih vaši, veliku brojnost cikada koji su inače vektori i koji prenose bolesti, pre svega virusna oboljenja kod ječma i kod pšenice. Jedan od načina da to izbegnemo jeste da izmestimo rokove setve za malo kasnije“, ističe Robert Nemeš, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Iz Prognozno-izveštajne službe apeluju da se pravilno koriste sredstva za uništavanje glodara.

Nakon što se mamac sa otrovom ubaci u rupu, treba je zatrpati. U protivnom, ugroziće divljač i ptice, što se već dešavalo na nekim lokacijama u Banatu.

(RTS)


Ostavite komentar