MK grupa obeležila 40 godina rada

Od male firme 1983. godine bez zaposlenih do poslovnog sistema, danas sa oko 10.000 ljudi i ostvarenim poslovnim prihodom u prošloj godini od 420 miliona evra. I tako može da izgleda srpska kompanija.

„Često i mi u Vladi i mediji u Republici Srbiji preterano govorimo o stranim investicijama. Strane investicije su naravno izuzetno važne. Doprinose unosu nove tehnologije, nekih novih znanja, nekih novih iskustava, nekog drugačijeg menadžmenata ali još jednom kažem nema uspešne zemlje bez domaće privrede“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Jedna stara afrička poslovica kaže da ako želite da idete brzo – idite sami. Ako želite da stignete daleko – idite u društvu. Osnivač MK Grupe Miodrag Kostić je brzo išao sa vizijom o velikim ciljevima. Znanje, energiju prenosi na saradnike.

„Uvek si na terenu ostavljao više znoja nego svi ostali. Vodio si firmu primerom a ne autoritetom koji ti je funkcija davala i dozvoljavala. Uvek si bio za jedan korak brži i bolji od drugih“, rekao je Aleksandar Kostić, potpredsednik „MK grupe“.

Mada već sredovečna, u kompaniji veruju da najbolje vreme tek dolazi. U naredne tri godine u tri ključne oblasti poslovanja investiraće se 1,6 milijardi evra. Samo u poljoprivredu se ulaže 350 miliona evra.

„Posebno izdvajamo ulaganje od 33 miliona evra u fabriku alkohola u Kovačici čime će Srbija postati po prvi put neto izvoznik prehrambenog i farmaceutskog alkohola. Najveće investicije planiramo u projektima obnovljivih izvora energije, čak 900 miliona evra čime želimo da dođemo do kapaciteta od jednog gigavata zelene energije“, naveo je Mihailo Janković, generalni direktor „MK grupe“.

Krajem ove godine u rad će biti pušten vetropark Krivača u istočnoj Srbiji, u izgradnji su još dva a u planu je prvi agrosolarni projekat na Balkanu.

Posle otvaranja „Petram rizorta“ u Istri ovog leta, nastaviće se sa investicijama u Kempinski hotele u Sloveniji i Hrvatskoj i u turističke kapacite u Srbiji.

U godini jubileja i fondacija Miodraga Kostića koja će Beogradu pokloniti Palatu nauke vrednu 25 miliona evra. Sa drugim društveno-odgovornim projektima koje će fondacija pomoći u narednih pet godina ukupno će se donirati 50 miliona evra.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike